Svensk Handel: Riv upp skatten på plastkassar

Skatten på plastpåsar höjdes i maj.
Regeringens beslut att införa skatt på bärkassar fattades på felaktiga grunder och bör därför omedelbart rivas upp, menar Svensk Handel.
Foto: BERIT ROALD / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
2019 var förbrukningen 74 kassar, vilket är 16 stycken under EU:s mål på 90 kassar per person.
Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Regeringens beslut att införa skatt på bärkassar fattades på felaktiga grunder och bör därför omedelbart rivas upp.

Det hävdar Svensk Handel.

Den 1 maj infördes en skatt på plastbärkassar. Men Svensk Handel hävdar nu att beslutet grundades på felaktiga siffror om förbrukningen av bärkassar i Sverige. Man hänvisar till att Naturvårdsverkets reviderade siffror visar att förbrukningen var lägre än vad som redovisades när beslutet om en skatt togs.

Enligt de ursprungliga siffrorna förbrukade en person 114 kassar per år 2017 och 102 kassar 2018. Men enligt Naturvårdsverkets reviderade siffror var siffran i själva verket 83 respektive 77 kassar.

2019 var förbrukningen 74 kassar, vilket är 16 stycken under EU:s mål på 90 kassar per person.

En skandal

”Att riksdag och regering fattat beslut på felaktig grund är inget annat än en skandal som dessutom allvarligt skadar förtroendet för den svenska miljöpolitiken”, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel, i en skriftlig kommentar.

På Naturvårdsverket bekräftar man att siffrorna har reviderats, men hävdar att det inte har med saken att göra.

– Regeringen motiverade inte beslutet utifrån de siffrorna, utan man utgick från EU:s mål att förbrukningen ska vara 40 kassar per person 2025, och till det har vi en bit kvar, säger Emma Nord-Norén, handläggare på Naturvårdsverket, till TT.

Särredovisar fruktpåsar

Att siffrorna ändrats kommer sig av att Naturvårdsverket nu börjat särredovisa de tunnaste plastpåsarna som används för frukt och grönt och då landar den svenska förbrukningen av plastbärkassar på 74 per person och år.

EU-länderna kan själva välja om de vill redovisa plastpåseförbrukningen i relation till de uppsatta målen med eller utan de tunnaste grönsakspåsarna, enligt Emma Nord-Norén.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.