Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svensk giftmassa från batterier skickas till Polen – olagligt

Se första delen i Expressens avslöjande om batteriskandalen.
Säckar med svart massa kopplat till företaget Urecycle uppställda i Eskilstuna.Foto: Privat / Privat

Företaget Urecycle i Karlskoga har under flera år olagligt exporterat giftigt batteriavfall till Polen och Bulgarien, rapporterar Sveriges Radio.  

Det handlar om den ”svart massa” som finns i batterier, och som ska återvinnas. 

Det kommer efter Expressens avslöjande i vintras att Urecycle dumpat ”svart massa” på olika platser i Sverige. 

Urecycle har tillstånd att skicka ”svart massa” till Finland och Norge men inte till Polen och Bulgarien, enligt SR:s Kaliber och P4 Örebro.

”Svart massa” är farlig för människor och djur då den består av tungmetaller som Zink och Mangan.

– Det handlar om illegala avfallstransporter, säger Ulrika Hagelin, handläggare på Naturvårdsverket, till radion.

I Polen har 30 procent av den ”svarta massan” återvunnits. Resten har använts till bland annat att bygga vägar i landet.

Företaget har tidigare befunnit sig i blåsväder i samband med Expressens avslöjande att nästan 2 000 ton ”svart massa” grävts ner i Mellansverige.

I maj i år dömdes fyra ansvariga till fängelse för grovt miljöbrott, bland annat en chef på det aktuella bolaget.

Detta är "batteriskandalen"

• Expressen kunde i december 2019 avslöja att så kallad ”svart massa” från batteriåtervinning hade dumpats och grävts ner, bland annat på åkermark i Kumla.

• Det Karlskogabaserade finska företaget Urecycle betalade underentreprenörer – däribland företaget LMAG - för att ta hand om materialet, som i stället spreds ut på flera platser i Sverige. Avfallet innehöll farligt höga halter av tungmetaller.

• Fyra män i 50-årsåldern åtalades efter miljöskandalen och dömdes alla för grovt miljöbrott av Örebro tingsrätt. Enligt domen har de hanterat nästan 1 898 ton farligt avfall i form av så kallad ”black mass”, och avfallet har transporterats från Karlskoga och grävts ned kring fastigheter i Kumla, Örebro och Eskilstuna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.