Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sveriges största skogsägare anklagas för ”greenwashing”

Det här är Sveriges klimatmål.
Jordens vänner anklagar Sveaskog för greenwashing.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Sveaskog slår tillbaka.
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

”Jordens vänner” anser att statliga Sveaskog använder sig vilseledande miljöbudskap. Därför får de anti-priset ”Svenska Greenwashingpriset” 2020

Men Sveaskog slår tillbaka.

Vilken svamp plockar du helst i skogen?

Sveaskog är Sveriges största skogsägare och äger cirka 14 procent av den svenska skogen. 

Företaget har som målbild att vara ett ”föredöme för hållbart skogsbruk” och har på sin sajt listat hur de vårdar skog och natur.

Greenwashing

Greenwashing innebär att den som bedriver en verksamhet ger en vilseledande grön bild av hur mycket de gör för miljön och klimatet. Detta görs främst genom marknadsföring och kommunikation. 

Men ”Jordens vänner” anser att det är mer vilseledande budskap än faktiska åtgärder.

– Klimatet och miljön räddas inte med snygga hemsidor, köpta redaktionella annonser eller påkostade reklamfilmer. Företag och samhällsaktörer som vill ha beröm för hur duktiga de är på miljöområdet behöver också börja leverera, allt annat är greenwash, säger Mikael Sundström, ordförande, i ett pressmeddelande.

Slår tillbaka

Mottagaren av anti-priset, delar inte alls bilden.

Olof Johansson, biolog och skogspolitisk chef, säger att Sveaskog avsatt 460 000 hektar för naturvård. Företaget äger 3,9 miljoner hektar mark, 3,05 är produktiv skogsmark. 

– Vi förstår de frågeställningar som lyfts kring Sveaskogs skog och vi vet att vi står inför en rad olika utmaningar framöver. Just därför jobbar vi intensivt, långsiktigt och ansvarsfullt med dessa utmaningar. Skogen har haft och kommer även fortsatt att ha en viktig roll i den gröna omställningen samtidigt som det är nödvändigt att långsiktigt bevara den biologiska mångfalden, säger han i ett pressmeddelande.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.