Den ideella organisationen Fair action har valt att granska fem modevarumärken som ägs av influencers för att se hur transparenta de är kring sin tillverkning, som också SvD skrivit om.
Varken Kenza Zouiten Subosics Ivy Revel eller Daisy Grace, som Hannah Widell och Amanda Schulman äger, uppger vilka tillverkarna är eller hur arbetsvillkoren ser ut i klädfabrikerna, enligt rapporten. De svarar inte heller på frågorna som Fair Action ställt.
– Den mest anmärkningsvärda var att vi inte fick svar alls från Daisy Grace och Ivy Revel trots att de fick tre veckor på sig och fick många påminnelser, säger Maria Sjödin, sakkunnig om företag och mänskliga rättigheter på Fair Action.
Viktigt med öppenhet
Maria Sjödin säger vidare att öppenheten är viktig för att kunna lyfta problem med arbetsvillkor på exempelvis textilfabrikerna som används och för att köparen ska kunna sätta press på leverantören att rätta till problemen.
Inte heller influencern Petra Tungårdens klädmärke Adoore offentliggör information om leverantörer eller sömmerskor.
Hannah Widell, vd för Daisy Grace, håller inte med om att företaget har brist på transparens och är kritisk till rapporten.
– Vi är stolta över vad vi producerar och det är inget vi vill dölja. Efter corona har vi tagit paus. Men innan dess bestämde vi oss för att bli mer hållbara och skaffa mer kontroll, så vi flyttade produktionen från Kina till EU och lyder under EU:s lagar vad gäller klädproduktion och arbetsvillkor. Kläderna produceras i Litauen och det står på kläderna att de är producerade inom EU.
Hon slår tillbaka mot rapporten och tillvägagångssättet att få information från de granskade företagen.
– Jag tycker det är lite oseriöst. Vi fick frågor på mejl som man får ibland av olika företag. Hade vi vetat vad det var hade vi så klart svarat. Men vi får tusentals mejl om tusen saker och vi är inte ens verksamma just nu.

Adoore har som svar på Fair Actions granskning sagt till P3 Nyheter att kläderna tillverkas i Kina.
Men Fair Action vill att företaget gör är att de offentliggör inte bara produktionslandet, utan vilka leverantörsfabrikerna är.
– Då blir det möjligt för de som jobbar i produktionen att kontakta Adoore om de behandlas illa, säger Maria Sjödin till P3 Nyheter.
Elin Klings märke Totême har inte heller informationen offentlig, men enligt rapporten ska de innan årets slut vara transparenta kring fabrikerna som de köper från på sin hemsida
– Att Elin Klings märke Totême kommer offentliggöra uppgifterna innan årets slut hejar vi på, det är ett steg i rätt riktning, säger Maria Sjödin.
Bianca Ingrossos företag mest transparent
Av de fem granskade företagen var det bara Bianca Ingrossos företag Bianca By Bianca Ingrosso som var öppen med varifrån produkterna kommer. Det framgår tydligt redan på företagets hemsida
I Fair actions rapport framgår att företaget är transparent med vilken leverantör i Kina som gör företagets väskor och andra accessoarer. Företaget beskrivs bara vara steget bakom H&M och Lindex vad gäller öppenhet kring frågorna.
Om Fair Actions granskning
Fair Action är en ideell förening som arbetar för att få företag att ta ansvar för sin påverkan på människor och miljö.
Företagen som Fair Action granskats är Daisy Grace som ägs av Hanna Widell och Amanda Schulman, Ivy Revel som är Kenza Zouiten Subosics märke, Bianca By Bianca Ingrosso, Totême som är Elin Klings märke och Adoore som är Petra Tungårdens märke.