Studien: ”Riktiga män” förödande för klimatet

Ny studie: Varmare klimat kan utrota trollsländorna
”Riktiga” män som äter mycket kött är förödande för klimatet.
Foto: lev dolgachov / COLOURBOX
Det menar forskare bakom en ny studie om män och kvinnors inställning till olika matvanor, rapporterar The Sun.
Foto: Jaromir Chalabala / CLOURBOX

”Riktiga” män som äter mycket kött är förödande för klimatet.

Det menar forskare bakom en ny studie om män och kvinnors inställning till olika matvanor, rapporterar The Sun.

Maskulin och feminin syn på mat – i synnerhet kött – är temat för en ny amerikansk studie, rapporterar The Sun. 

Totalt fick över 800 personer, kvinnor och män, svara på frågor om sin identitet kopplat till köttbaserad respektive vegetarisk kost.

Resultatet blev att män som uppfattar sig som maskulina i stor utsträckning även lägger sin manlighet på tallriken, menar författaren till studien.

– Traditionellt ses kött som maskulin mat, säger Daniel Rosenfeld, forskare vid UCLA, till The Sun.

Bland svarsalternativen fick deltagarna rangordna på en skala hur maskulint respektive feminint olika typer av animaliska rätter var.

Vegetarisk kost ses som mindre maskulint

Forskarna kunde sedan konstatera att de mer ”maskulina” männen ansåg det som mer manligt att äta nötkött och kyckling och att det var mer feminint att äta fisk och fläskkött. 

Tidigare forskning har visat att män i jämförelse med kvinnor är mindre benägna att ändra sina matvanor och bli vegetarianer, vilket också framkom i den här studien.

– Män som åt vegetarisk kost sågs som mindre maskulina, säger han.

Enligt Daniel Rosenfeld måste mäns inställning till köttätande förändras om mänskligheten ska minska på köttkonsumtionen och rädda planeten från klimatförändringar.

– Allt kött, särskilt nötkött är ett hot mot vår planet. I produktionen går det åt mest vatten och släpps ut mest växthusgaser i atmosfären, säger han.

Eftersom boskapsdjur släpper ifrån sig växthusgasen metan bidrar köttindustrin, med mejeriproduktionen inräknat, i stor utsträckning till den globala uppvärmningen. 

De står för 14,5 procent tillsammans av världens klimatutsläpp. I jämförelse står transportsektorn för 29 procent, och energiframställningen för 25 procent.

Greta Thunberg: ”Klimat och hälsa hänger ihop”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.