Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Studie: Ovanliga metoden kan rädda korallreven

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Koldioxidutsläppen i atmosfären hotar korallreven då det försurar haven.
Foto: LISA MATTISSON
Arkivbild.
Foto: LISA MATTISSON

Koldioxidutsläppen ändrar ph-balansen i haven vilket hotar korallreven.

Forskarna överväger nu att dumpa tonvis med krossad mineral över korallerna vilket skulle kunna hjälpa dem att återhämta sig, skriver The Guardian.

Men alla är inte övertygade om metoden – som kan komma med nya problem.

Koldioxidhalten i atmosfären sjönk under coronapandemins första månader, men i maj var halterna rekordhöga, enligt New York Times som hänvisar till mätningar från Mauna Loa i Hawaii. 

Vid sidan av uppvärmningen påverkar koldioxiden även ph-halten i världshaven vilket försämrar korallrevens förmåga att bilda kalciumkarbonat som fungerar likt korallens skellett.

Under tisdagen publicerades en ny studie i Environmental Research Letters där forskarna skriver utifrån hypotesen att det skulle gå att balansera ph-värdet vid Stora barriärrevet, genom att släppa ner flera ton av det basiska mineralet olivin över revet, skriver The Guardian.

Tvingas utforska nya metoder

Men metoden är oprövad och än finns det väldigt många frågetecken kring hur havens känsliga ekosystem skulle reagera. Men forskarna börjar bli desperata.

– Eftersom det inte görs något för att motarbeta klimatförändringarna eller minska utsläppen, tvingas vi att utforska de här ingreppen, säger studiens huvudförfattare Mathieu Mongin till The Guardian.

Ett annat problem med metoden är att materialet måste släppas ut kontinuerligt.

– Från och med att vi slutar tar det tre månader innan vi är tillbaka där vi började.

”Hänsynslös”

Mathieu Mongin är tydlig med att metoden som övervägs är en akut nödlösning då den kan komma med oförutsedda problem för havets känsliga ekosystem. 

En som inte alls gillar metoden är forskaren Terry Hughes – som tycker den är ”hänsynslös”.

– Studien undersöker inte hur man påverkan ekologin genom att manipulera vattnet på så här stor skala, förutom att de erkänner att det skulle reducera ljusnivåerna, säger han till The Guardian.

Här syns hur världens största korallrev dött

Turismen sinar i takt med att korallerna i Stora barriärrevet bleknar. Inslaget är från februari 2020.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.