Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Studie: Nöt och fläsk mer klimatsmart än kyckling

Efterfrågan spås bli rekordstor under 2022.
Foto: Shutterstock
Foto: Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det röda köttet beskrivs ofta som sämre än exempelvis kyckling ur klimatperspektiv.

Men det kan ha fått oförtjänt dåligt rykte.

En ny studie visar att kyckling i själva verket är det minst hållbara köttet ur ett europeiskt perspektiv.

– I ett hållbart matsystem behövs grisar och kor, säger Christel Cederberg, som forskar om hållbar matproduktion, till DN

Uppmaningen att äta mindre kött för klimatets skull står sig fortsatt, men en ny studie visar att konsumtionen av nötkött och fläsk kanske inte är så illa som det beskrivs – i alla fall inte i Europa.

Studien, som publicerats i Nature Food, och som DN var först att rapportera om, har utgått från den så kallade EAT-Lancet-dieten. Den bygger på en växtbaserad kost och lanserades 2019 som en hållbar och hälsosam diet.

Där rekommenderas fyra gånger mer kyckling än nötkött och fläskkött.

Kyckling det minst hållbara köttet

Den holländska studien menar dock att kyckling är det mest hållbara köttet ur ett europeiskt perspektiv. När forskarna i sin modell minskade mängden kyckling och ersatte det med nötkött, fläskkött, mjölk och ost ledde det till att utsläppen av växthusgaser ökade med upp till 31 procent, och användningen av odlingsbar mark minskade med upp till 41 procent.

Christel Cederberg, som forskar om hållbar matproduktion vid Chalmers, säger till Dagens Nyheter att det är en viktig studie.

– Deras beräkningar och tankar om hur djuren ska användas i ett framtida matsystem har en väldigt hög relevans för Europa. Det handlar framför allt om att skapa cirkulära system där odlingen av djurfoder inte konkurrerar om åkermark som kan användas för att odla mat till människor, säger hon till tidningen.

Kossor och grisar behövs 

Orsaken till att kyckling är det kött som rekommenderas i EAT-Lancet-dieten är för att kyckling i livscykelanalyser ofta får ett lågt resultat för utsläpp av växthusgaser.

Men en sådan analys tar inte hänsyn till vilka växthusgaser det handlar om. Och kyckling orsakar främst utsläpp av koldioxid, som stannar i atmosfären i tusentals år, medan nötkött främst ger upphov till metangaser som försvinner ur atmosfären efter ett tiotal år.

Den huvudsakliga invändningen från forskarna är dock att marken som används för att odla kycklingfoder, som soja- och majsmjöl, hade kunnat användas till att odla sådant som vi människor kan äta.

Kor kan däremot äta sådant som inte är människoföda – som gräs. Mer optimalt vore, enligt forskarna, att djuren får äta gräs, rester och andra typer av foder som inte funkar som människomat.

– I ett hållbart matsystem behövs grisar och kor. Men vi måste också komma ihåg att de dieter som studien räknar på innehåller mycket mindre kött överlag än vad vi äter i dag. Vi kan inte utgå från dagens köttkonsumtion och tro att den blir hållbar bara för att vi byter ut 20 kilo kyckling mot 20 kilo nötkött, Christel Cederberg till DN. 


Så pratar du med dina barn om klimatet

3 råd från klimatkämpen Frida Berry Eklund.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.