Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Studie: Luftföroreningar ökar risken för infertilitet

Överläkaren: "Det är skrämmande"
Graviditetskomplikationer och ofrivillig barnlöshet kan vara en följd av luftföroreningar enligt ny forskning.
Foto: FELIX HEYDER / DPA/IBL
Forskning visar att små partiklar från luftföroreningar leder till fertilitetsproblem.
Foto: Shutterstock / Shutterstock

Luftföroreningar ökar risken infertilitet. Det visar flera studier. 

Den senaste talar för att par som utsätts för höga halter förorenad luft har fem gånger så svårt att bli gravida, enligt The Guardian.


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

Ofrivillig barnlöshet drabbar miljontals människor världen över och i många fall är infertiliteten svår att förklara. 

Flera studier visar att luftföroreningar ökar risken för infertilitet. En nyligt publicerad studie från Kina kom fram till samma slutsats. 

Qin Li, forskare på Centre for Reproductive Medicine vid Peking University Third hospital i Kina studerade vilka effekter luftföroreningar har på befolkningen. Han följde 18 000 par i i Kina och fann att de som lever i en miljö med höga nivåer av luftföroreningar hade 20 procent svårare att bli gravida under ett år. 

– Vår studie visar att små partiklar från luftföroreningar är en betydande riskfaktor för infertilitet, säger Qin Li till The Guardian. 

Tidigare forskning

Att luftföroreningar skadar fertiliteten är känt sedan tidigare.

– Många studier har noterat att luftföroreningar är förknippade med flertalet graviditetskomplikationer, säger Qiun Li till The Guardian. 

En studie från USA visade ett samband mellan luftföroreningar och ett lågt antal befruktningsbara ägg. Ytterligare en studie från Italien hittade samma koppling mellan luftföroreningar och färre äggceller hos kvinnor.  

Skadar inte bara fertiliteten

Ännu kan inte forskning ge svar på varför luftföroreningar skadar fertiliteten. Det är däremot fastställt att partiklarna kan orsaka inflammationer i kroppen, vilket i sin tur leder till att äggcellerna och spermierna tar skada. 

Dessutom påverkar luftföroreningar andra aspekter av en graviditet – som för tidig födsel och låg födelsevikt. 

Föddes elva veckor för tidigt när mamman låg i respirator.

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.