Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Studie: Klimatkrisen hotar Europas kaffe och choklad

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
En ny studie varnar för hur framtida klimatproblem kan komma att påverka EU:s import av kaffe.
Foto: Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / XP / TT / TT NYHETSBYRÅN

Europas leveranser av kaffe och choklad hotas av klimatkrisen.

Den varningen kommer från en ny studie där forskarna förutspår utbredd torka i flera av de länder som exporterar varor till EU, enligt The Guardian.

I studien, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature Communications, har forskarna försökt förutspå hur importen av varor till EU kan påveras av framtida torka i de exporterande länderna

Slutsatsen är att EU:s importer av kaffe, choklad, palmolja och sojabönor – som ofta används som djurfoder – skulle kunna störas i takt med att allt fler länder drabbas av torka, skriver The Guardian.

Enligt forskarnas beräkningar kommer risken för att importkedjan störs av torka öka från 7 procent, som ska ha gällt de senaste 25 åren, till 37 procent under en 25-årsperiod. En skarp ökning som de förutspår kommer gälla även om koldioxidutsläppen skulle minska.

”Kan inte fortsätta ignorera”

– Studien visar hur vi globalt är ihopkopplade via handeln och hur klimatdrivna katastrofer utanför våra egna gränser direkt kan påverka våra liv och hur det verkligen kan vara relevant för våra samhällen och ekonomier, säger forskningsledaren Ertug Ercin, vid Vrije Universiteit Amsterdam, till tidningen.

– Vi kan inte fortsätta att ignorera detta.

Forskarna har enbart tittat på hur torka kan påverka exporten av varor till EU, men det finns fler faktorer som kan påverka i och med klimatförändringarna – som översvämningar eller ökade skadedjursproblem.

Studien bygger på data insamlad innan brexit, vilket innebär att Storbritannien ingår i analysen om EU:s importer.

Greta Thunberg: ”Klimat och hälsa hänger ihop”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.