Den nya studien ”Earth's Future”, motsvarande ”Jordens framtid” har gjorts på uppdrag av forskningsorganisationen American Geophysical Union, AGU.
I studien har fjolårets extremvärma vår och sommar satts under luppen. Forskarna har då kunnat utröna att omkring 22 procent av befolkningen och jordbruket på den norra sidan om ekvatorn upplevde onormalt varma temperaturer och extrem torka.
Genom att jämföra fenomenet med tidigare dokumentation blev det också tydligt att liknande värmeböljor förekommit somrarna 2010 och 2012 – men aldrig dessförinnan.
Värmeböljan omöjlig utan mänsklig påverkan
För att sedan kunna utreda vad det onormala väderfenomenet berott på har forskarna använt sig av en så kallad Earth System Model, ESM. Där har man undersökt om extremvärmen hade kunnat uppstå utan den nuvarande globala uppvärmningen på en grad eller inte.
Resultatet visade att det var ”högst osannolikt” att extremvärmen hade kunnat uppstå utan den globala uppvärmningen – och människors påverkan.
”En stark minskning av utsläpp av växthusgaser är nödvändigt för att minska risken för oförutsägbara värmeböljor på global nivå”, skriver forskarna i studien.
Liknande resultat i japansk studie
Resultatet är inte heller det första i sitt slag. I början av juni publicerades en japansk studie från Japans meteorologiska institut som påvisade att den japanska extremvärmen 2018 inte hade varit möjlig utan global uppvärmning.
Som högst nådde temperaturerna upp till 41,1 grader i Japan förra året, vilket är det varmaste som någonsin dokumenterats i landet. 1 032 personer dog till följd av konsekvenser från det onormalt varma vädret.