Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Strid om svenska mineraler – stort område inmutat

Hör Bolidens vd i DiTV.
Jakten på sällsynta mineraler i Sverige fortsätter.Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Att tillverka klimatvänligare batterier ska göra Europa till en makt inom så kallad grön teknologi.Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Flera bolag från utlandet har i Sverige mutat in ett område motsvarande två Gotland i jakt på sällsynta mineraler, skriver SvD.

Mineralerna behövs för klimatomställningen. 

Det kallas för EU:s ”gröna giv”. Det vill säga den tillverkning av batterier som ska göra Europa till en makt med muskler inom grön teknologi. 

Råvarorna för denna omställning är tänkt att komma från mineralrika EU-länder. Skälet: Vi ska bli mindre beroende av länder som Kina.

Och i sammanhanget pekas Sverige ut som ett av de länder som ska mota kineserna i grind.

SvD:s kartläggning visar på kraftfull ökning när det gäller jakten på batterimineraler i här i landet. Sammanställningen är baserad på statistik från Bergstaten vid SGU, Statens geologiska undersökning. Det är den myndighet som har ansvar för att delge tillstånd och rättigheter för gruvor i Sverige.

Tills för endast några år sedan gällde endast ett fåtal tillstånd batterimineraler såsom litium, kobolt, grafit och vanadin. 

2018 var siffran 43. I början av 2020 hade antalet giltiga tillstånd stigit till över 120 stycken. 

En stor mängd utländska bolag märks i listan över dem som innehar så kallade undersökningstillstånd. Ett sådant behövs för att leta mineraler i Sverige – och det ger även ägaren ensamrätt på en eventuell fyndighet.

”Sverige har ett av de allra lägsta mineralavgifterna i världen på 0,2 procent”, skriver till exempel australiska Scandivanadium. Detta för att locka investerare till deras projekt i Sverige.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.