Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Strålningsexperiment oroar – riskerar skada ozonlagret

Forskargruppen från Harvard vill testflyga en ballong i Kiruna.
Foto: OLLE SPORRONG

Harvard-forskare vill göra en testflygning i Sverige inför ett experiment kring solstrålning.

Detta oroar svenska miljöorganisationer, som menar att teknologin innebär stora risker för klimatet, enligt The Guardian.

I juni planerar en grupp forskare från Harvard att testflyga en ballong från Kiruna för att se om den klarar av att bära utrustning inför ett kommande experiment kring strålningsreflekterande partiklar i jordens atmosfär.

Detta har uppmärksammats av svenska miljöorganisationer som Greenpeace och Naturskyddsföreningen som ställer sig kritiska. I brev till regeringen har de uttryckt oro för att testflygningen är ett första steg mot ”farlig, oförutsägbar och ohanterbar” teknologi, skriver The Guardian.

Riskerar skada ozonlagret

Motsättningarna grundar sig i rädslan över att experimentet ska leda till att man börjar använda solenergiteknologi för att kyla ner jorden i kampen mot klimatkrisen. Denna teknologi har föreslagits som en sista utväg för att rädda jorden – men riskerar att skada ozonlagret och störa ekosystem, enligt The Guardian.

Harvardprofessorn Frank Keutsch, som leder forskningsprojektet, säger till The Guardian att han tycker att man behöver överväga alla alternativ i forskningen för att rädda klimatet.

– Risken av att inte forska på det här överväger risken av att göra forskningen. Jag är väldigt orolig för den värld vi är på väg mot. För mig är det en anledning att forska på hantering av solstrålning, säger Frank Keutsch till The Guardian.

Klimatforskaren Erik Kjellström om utvecklingen de senaste decennierna

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.