Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

De gjorde dryck ihop – nu anklagas Clean drink

Stina Mander, vd på Rscued har skrivit ett öppet brev.

Företagen gjorde en hållbar dryck tillsammans. 

Nu anklagas tillverkaren Clean drink för avtalsbrott. Rscued menar att företaget urvattnar begrepp och snyltar på Rscueds varumärke.

”Vi blev verkligen besvikna, faktiskt chockade”, skriver Stina Mander vd på Rscued.

Clean drink dementerar påståendena och tvisten har nu blivit rättssak.

Problemen startade efter att varumärket Rscued och tillverkaren Clean drink slagit sina påsar ihop och samarbetat. 

Tillverkaren Clean drink marknadsför sina produkter ungefär som energidryck – men kallar dem för funktionsdrycker. Rscued skriver att de gör juice på ”räddad frukt” – som annars skulle ha gått till spillo. 

I våras lanserades samarbetet CleanRscued, en ”hållbar funktionsdryck” producerad av Clean drink som innehåller ”räddad frukt” levererad av varumärket Rscued. 

Båda företagens loggor fanns på burken. 

Men i oktober avslutade Clean Drink samarbetet. Man lanserade sedan en liknande produkt men utan Rscued: Clean Sav:d. 

Det fick Rscued att reagera.

”Vi hade ett treårsavtal. Vi skrev det i maj, du sa upp det i oktober”, skriver Stina Mander vd på Rscued i ett öppet brev till Sebastian Kvissberg, vd på Clean drink.

Anklagelsen: avtalsbrott

Hon skriver att Clean Sav:d inte innehåller räddad frukt som annars skulle ha gått till spillo – utan frukt från andrasorteringen som ändå skulle ha gått till försäljning. 

Hon menar att den är för lik CleanRscued vilket bryter mot kontraktet som företagen skrev på i våras:

”Sav:d ser ut som tidigare men är inte räddad.”

Både de nya och de gamla burkarna har en tecknad apa på framsidan som konstnären i fråga har godkänt – och tvisten har gjort att konstnären har hamnat i kläm, enligt Stina Mander.

Den gemensamma drycken CleanRscued.
Foto: Rscued
Nya Clean Sav:d
Foto: Clean drink / Instagram
Rättstvisten har gjort att konstnären som skapat apan har hamnat i kläm, enligt Stina Mander. Här är samarbetet igen.
Foto: Clean drink / Rscued
Och här är nya Clean Sav:d
Foto: Clean drink

Eftersom företagen ligger i en rättslig tvist vill hon inte ge några kommentarer utöver sitt öppna brev, men bekräftar att tvisten rör avtalsbrott.

Clean drink använder inte begreppet ”räddad frukt” i sin marknadsföring – de skriver ”tillvaratagen”. Men Stina Mander menar ändå att begreppet urvattnas:

”Det låter försvinnande likt räddad.”, skriver hon i brevet.

Clean drinks dementerar

Clean Drink, svarar på anklagelserna genom presschefen Elin Simmesgård. Hon framhåller att företaget aldrig använt sig av formuleringen ”räddad frukt”. Från Clean drinks sida vill man också påpeka att Rscued inte har varit inblandad i produktion eller marknadsföring, utan har bara försett drycken med frukt.

”Vi ser mycket allvarligt på anklagelserna om ”greenwashing” som riktats åt vårt håll från en tidigare leverantör och vill självklart dementera dem.”

Hon beskriver vad företaget menar med tillvaratagna äpplen: 

”Exempel på vilken sorts äpplen det innebär är sådana som väljs bort av odlarna vid skörden som av olika anledningar inte går att sälja direkt till handeln, äpplen som privatpersoner och småodlare lämnar in från egna trädgårdar/odlingar, samt äpplen som nekats i handeln på grund av ex. frakt- eller temperaturskador.”

Hon beskriver också hur företaget vidtagit flera åtgärder för att minska produktens negativa miljö- och klimatpåverkan bland annat under transport och genom återvunna förpackningar. 

”Vi jobbar ständigt mot att ytterligare förbättra vår verksamhet och minimera vår klimatpåverkan, vår målsättning är att Clean sav:D ska vara en klimatneutral produkt under 2021.”

https://www.instagram.com/p/CLU0t8JBiC4/

Avfallet dumpades på privat mark

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.