Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Största minskningen av svenskt köttätande – på nästan 30 år

Svensk köttproduktion ökar.
Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
Under 2017 låg svenskarnas förbrukning av kött över EU-genomsnittet, skriver DN.
Foto: ØIJORD, THOMAS WINJE / SCANPIX NORWAY TT NYHETSBYRÅN

Under 2017 minskade svenskarnas köttkonsumtion mer än vad den gjort på nästan 30 år, enligt Jordbruksverkets siffror. 

– Hänsyn för klimatet, djurens välfärd och hälsotänk är de stora värden som styr i dag, säger Åsa Lannhard, köttexpert på Jordbruksverket till Dagens Nyheter. 

2017 skedde den största årliga minskningen av svensk köttkonsumtion sedan 1990. 

Det visar Jordbruksverkets nya siffror. 

Enligt Dagens Nyheter minskade i snitt varje svensks köttkonsumtion med 2,2 kilo under förra året, vilket motsvarar 2,6 procent. Under 2018 har utvecklingen sett ut att fortsätta i samma takt, då samma siffra under de nio första månaderna gick ned med 1,8 kilo per person.

– Hänsyn för klimatet, djurens välfärd och hälsotänk är de stora värden som styr i dag. Sedan är kanske inte alla intresserade av de frågorna men de hakar på trenden när den är lättillgänglig, säger Åsa Lannhard, köttexpert på Jordbruksverket till DN. 

”Fler vill ha närodlat” 

Samtidigt ökar svensk köttproduktion. Under 2018 ökade produktionen med 3 till 4 procent, skriver DN. Importen av kött har minskat stadigt de senaste åren. 

– Under en lång tid steg importen av kött men för fem år sedan såg vi en tydlig vändning. Det har att göra med samma värden, men kan också påverkas av att böndernas status har höjts. Fler vill ha närodlat och vill värna om den svenska bonden, säger Åsa Lannhard till DN. 

Men svenskarna äter fortfarande relativt mycket kött. Under 2017 låg svenskarnas förbrukning av kött över EU-genomsnittet, skriver DN. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.