Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Återvinnaren sparkas efter batteriskandalen

Efter Expressens första avslöjande visade det sig att den svarta massan också fanns på en soptipp i Eskilstuna.
Byggtomten i Örebro där ett stort antal säckar med svart massa påträffades av kommunen.
Foto: Privat / Privat
Provtagning på svart massa som upphittats i Örebro.
Foto: Privat / Privat
Vissa av säckarna med svart massa är övertäckta på tippen i Eskilstuna.
Foto: Privat / Privat
Urecycle återvinner 70 procent av batterierna som du lägger i den röda holken.
Foto: HANNA PERSSON / DN / TT / DN
Pekka Väänänen på Urecycle.
Foto: Press / Press

Hundratals ton batteriavfall ska ha dumpats på en åker i Kumla och en byggtomt i Örebro.

Nu hävs branschorganisationen El-kretsens avtal med Sveriges största batteriåtervinnare, Urecycle. Verksamheten sattes på paus redan vid Expressens avslöjande före årsskiftet – nu stoppas den för gott.

– Det är akut. Vi behöver tömma boxarna med insamlade batterier, säger Martin Seeger, vd för El-kretsen. 

Det var i december som Expressen var först med att berätta att stora mängder så kallad ”svart massa” – avfall från återvinning av alkaliska batterier – ska ha dumpats i naturen.

Avfallet har enligt Expressens uppgifter grävts ned, både i en åker i Kumla och på en sankmarkstomt i Örebro. Dessutom ska ett tjugotal säckar med svart massa olovligen ha lämnats på en soptipp i Eskilstuna.

Direkt efter avslöjandet bestämde sig El-kretsen för att tillfälligt stoppa inleveransen av batterier till Urecycle. 

Nu kan Expressen berätta att avtalet med Sveriges största batteriåtervinnare hävs permanent. Men vart batterierna ska skickas i stället är fortfarande inte klart. 

Inlämnade batterier till återvinning.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Åkern i Kumla där hundratals ton batteriavfall ska ha dumpats.
Foto: Matilda Nyberg
El-kretsens vd Martin Seeger.
Foto: Privat

– Vi kommer till att börja med att hitta en lösning för att få boxarna tömda och batterierna sorterade. Därefter ska vi upphandla återvinningen av de olika batterityperna, säger El-kretsens vd Martin Seeger. 

Varför häver ni avtalet? 

– El-Kretsen ställer omfattande krav på sina leverantörer. Det är aldrig acceptabelt att en leverantör eller dennes underleverantörer avviker från exempelvis de miljöregler som gäller. 

Kan man fortsätta att lämna in sina batterier? 

– Insamlingen från batteriholkar har fortsatt precis som vanligt. Men vi är nu nära ett läge där vi får brist på tomma behållare för borttransporten. För att undvika överfyllda insamlingsbehållare måste vi hitta nya samarbetspartners för tömning och sortering, säger Martin Seeger. 

Massan kan ha blandats ut

Verksamheten på soptippen i Eskilstuna begränsades kraftigt efter Expressens uppgifter om att svart massa förvarats där. Tippen är fortfarande belagd med visst förbud. 

Miljökontoret har beslutat om att man inte får ta emot mer svart massa, samt att den som nu står på tippen ska flyttas om och täckas över. 

I nuläget pågår planering för hur man ska flytta avfallet från tippen. Beslutet om ”delvis förbud” gäller fortfarande, enligt personal på Eskilstuna kommun. 

Säckarna täcktes över efter påtryckningar från kommunen.
Foto: Privat / Privat
Vita säckar med svart massa står öppet på tippen i Eskilstuna.
Foto: Expressen

Enligt uppgifter till Expressen ska den svarta massan ha blandats ut med annat material, till exempel jord. Åklagare Helena Eckerrot-Flodin bekräftar att man tittar på uppgiften om att den svarta massan ska ha blandats ut med annat material och eventuellt sålts vidare. 

Hon vill inte kommentera den pågående förundersökningen om grovt miljöbrott i övrigt.  

Underentreprenör i konkurs

I Örebro, på byggtomten, står säckarna med svart massa kvar. Enligt Expressens källor har det förekommit oklarheter i diskussionen mellan kommunen och företaget som har marken om vad som ska göras med säckarna. 

Bara några dagar efter att kommunen bad företaget att transportera bort den svarta massan ansökte de om konkurs, något som NA.se tidigare skrivit om.  

Nu är det upp till Örebro kommun att bestämma vad som ska hända med säckarna.   

I samband med polisens provtagning i Karlskoga ska flera av de närvarande poliserna ”uppvisat symptom” efter att ha hanterat den svarta massan, enligt en anmälan som Expressen tagit del av. 

På en åker i Kumla hamnade den svarta massan från återvunna, alkaliska batterier.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.