Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Storm på väg mot USA – med livshotande styrka

Nya bilder visar förödelsen efter stormen Ida.
Tropiska stormen Nicholas drar in över USA.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Varning för den tropiska stormen Nicholas längs med hela Texas kust.
Foto: Screenshot google maps

USA gör sig redo för ytterligare storm. 

Inom 48 timmar kan 400 millimeter regn ha fallit när den tropiska stormen Nicholas drar in över Texas och Louisiana rapporterar CNN

Nicholas är säsongens fjortonde namngivna storm, vilket tidigare år har kommit först i slutet av november. 

Knappt har stormen Ida lagt sig innan USA gör sig redo för ytterligare en storm. Stormen Nicholas har under natten till söndagen bildats över mexikanska golfen och gick snabbt från att vara stark vind till att klassas som en tropisk storm. 

En tropisk stormvarning är utlyst för hela området mellan Brownsville och Corpus Christi i Texas, en sträcka på omkring 260 kilometer. Det innebär vindstyrkor på minst 17,5 meter per sekund och de förväntas ha nått den styrkan inom 36 timmar rapporterar CNN.   

Men stormen förväntas växa i styrka och det rapporteras om att det på tisdag kan komma att röra sig om livshotande vindstyrkor på upp emot 30 meter per sekund och livshotande vågor från havet. 

400 millimeter regn

Det största hotet kommer dock ifrån de beräknade nederbördsnivåerna, med lokala skyfall på uppemot 400 millimeter regn mellan söndag och onsdag nästa vecka. 

De största mängderna förväntas att falla över Louisiana, ett av de områden som drabbades absolut hårdast av stormen Ida. 

Det kan jämföras med översvämningarna i Gävle i augusti, då det på lokalt på två timmar föll 100 millimeter. Under översvämningarna i New York orsakade av stormen Ida så föll det 80 millimeter regn på en timme. 

Orkanforskaren Philip Klotzbach, vid Colorado State University, skriver på Twitter att Nicholas är den 14 namngivna stormen 2021. Sedan 1966 har det bara varit fyra år som haft 14, eller fler, namngivna stormar vid 12 september.  

https://twitter.com/philklotzbach/status/1437072568519954440
De ekonomiska förlusterna efter ovädret Ida beräknas bli rekordstora.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.