Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Storföretag kan förlora en biljon på klimatförändringar

Världens 215 största företag kan förlora enorma summor på grund av klimatförändringarna. Foto: MEL EVANS / AP TT NYHETSBYRÅN
Flera investerare kräver nu att företag är mer transparenta kring deras hantering av klimatfrågor. Foto: MARTIN MEISSNER / AP

En biljon kronor. Eller tusen miljarder. Eller en miljon miljoner.

Så mycket uppges världens 215 största företag förlora de närmaste sju åren på grund av klimatförändringarna, skriver CBS.

Ökade utbetalningar av försäkringspengar, avskrivningar av faciliteter och resurser i hotade områden och kunder som byter till mer miljövänliga bolag.

Det är tre av skälen till den hisnande summan som omnämns här ovan.

Samtidigt konstaterar CBS att om de 215 företagen ställer om och blir mer klimatsmarta, så kan de i stället tjäna två biljoner under ett knappt decennium.

– Vi har bett företag att beskriva risken för klimatförändringar under en längre tid. Nu ber vi om beräkningar på hur mycket förändringarna kan kosta dem, säger Nicolette Bartlett som skrivit rapporten, till CBS.

Kräver att företagen blir mer transparanta

Ett växande antal investerare kräver av företag att vara mer transparanta om deras exponering mot klimatförändringarna, eftersom investerarna tror att det kommer att ge en bättre uppfattning om företagets styrkor och svagheter.

– Vi märker att många professionella finanschefer som säger att miljömässig, social och ekonomisk styrning är lika viktig som grundläggande analys, säger Dave Goodsell, vd för Natixis Center for Investor Insight.