Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stordalen: Det handlar inte om att alla ska bli veganer

Gunhild Stordalen intervjuas i Di Hållbart Näringsliv om hur rätt mat kan rädda både hälsan och planeten.
Gunhild Stordalen.Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Gunhild Stordalen pratar om matens betydelse för klimatet i Di Hållbart Näringsliv.Foto: KALLESTAD, GORM / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Mänskligheten och planetens överlevnad hänger på mat. Det säger Gunhild Stordalen i Di Hållbart Näringsliv som pekar på att rätt typ av mat kan rädda både hälsan och klimatet. 

Att mat är en hjärtefråga för Gunhild Stordalen är kanske ingen nyhet. Förutom att driva den ideella organisationen EAT som hon grundade 2014 så har hon i dag också en av de ledande rollerna på FN Food Systems Summit som hålls nästa år. 

– Mat är den enskilt största riskfaktorn för sjukdom och tidig död och matproduktionen är den största orsaken till utsläppen av växthusgaser. Men vi kan ändra på detta om vi börjar äta hälsosam mat på ett hållbart sätt, säger Gunhild Stordalen i en intervju i senaste avsnittet av Di Hållbart Näringsliv.  

Win-win att äta och producera rätt

Enligt en rapport från Food And Land Use Coalition uppgår de dolda kostnaderna för dagens matsystem till 12 tusen miljarder dollar om året. 

– Det är skyhöga kostnader som tar in hälsokostnaderna, klimat och miljöförstöring och sociala olikheter som alla är konsekvenser av dagens matsystem, säger Gunhild Stordalen till Di Hållbart Näringsliv. 

För att vi ska lyckas ställa om måste alla aktörer gå samman. Allt från investerare, politiker, organisationer och näringslivet så väl som konsumenterna, säger Gunhild Stordalen.

– Om inte folk börjar engagera sig som väljare och konsumenter för att sätta press på politiker och näringslivet om krav på bättre mat så kommer inte skiftet att ske, säger hon.  

”Det handlar inte om att alla ska bli veganer”

Enligt Gunhild Stordalen finns det i dag goda möjligheter att ställa om och äta rätt - både för hälsan och klimatet. 

– Forskningen visar att det som är bra för hälsan är också bra för miljön och vice versa. Så det är win-win, säger hon. 

Vilken slags mat är både sund och hållbar?

– Mycket sådant som är växtbaserat. Bönor, linser, frukt och grönt, kålprodukter och hållbar fisk. Det finns fortfarande utrymme för mejeriprodukter och kött men i mycket mindre mängder än det vi äter i västvärlden i dag. 

Hur lever du själv?

– Jag försöker att leva som jag lär. Jag äter fortfarande mejeriprodukter och ägg. Det handlar inte om att alla ska bli veganer eller vegetarianer, utan att man ska äta rätt, säger Gunhild Stordalen.

Hela intervjun med Gunhild Stordalen kan du se i det senaste avsnittet av Di Hållbart Näringsliv.

Se hela det senaste avsnittet av Di Hållbart Näringsliv där vi också provsmakar växtbaserad ost och får veganska aktietips.

 

 

LÄS MER: 8 klimateffekter: Så ser Sverige ut år 2030 (PREMIUM) 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.