Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Storbritannien slår nytt värmerekord efter intensiv värmebölja

Flera länder i Europa slog sina tidigare värmerekord förra veckan. Foto: AIT ADJEDJOU KARIM/AVENIR PICTURES/ / STELLA PICTURES/AIT ADJEDJOU KARIM/AVENIR PICT
Foto: SWAROVSKI

Skyhöga temperaturer har uppmätts på olika håll i Europa och värmerekorden har avlöst varandra. 

I den brittiska staden Cambridge har temperaturen nått 38,7 grader – ett nytt rekord för hela landet. 

– Klimatförändringarna har ökat sannolikheten för värmeböljor, säger väderexperten Mark McCarthy.  

Vad tycker du om sommarvärmen som varit?

En ovanligt intensiv värmebölja sköljde in över delar av Europa i förra veckan. Flera länder slog sina tidigare nationella värmerekord, däribland Belgien, Tyskland, Nederländerna och Storbritannien. 

I Cambridges botaniska trädgård visade termometern 38,7 grader på torsdagen, enligt Storbritanniens nationella väderinstitut Met Office. Det är den högsta temperaturen som någonsin uppmätts i landet. 

Även i Finland har solen gassat ovanligt intensivt. Under söndagen uppmättes 31,8 grader vid mätstationen i Kajsaniemiparken i Helsingfors, skriver Yle. Det är nytt rekord för stationen, som varit i bruk sedan 1844. 

Rekordvarmt i juli

I Paris stängde förskolor och människor uppmanades hålla sig i inne när värmen slog till i slutet av juli. Det svettiga 42,6 graderna den 25 juli slog det tidigare temperaturrekordet i staden med hela två grader. 

– Klimatförändringarna har ökat kännbarheten och sannolikheten för värmeböljor i hela Europa, säger Mark McCarthy på Met Office i ett pressmeddelande. 

Varmast i världen var dock i Kuwait. I nordvästra delen av landet uppmättes 51,3 grader, enligt SMHI. 

Inga nya värmerekord har noterats i Sverige i år, men det har varit ovanligt heta dagar i Norrland där temperaturerna har rört sig över 30-strecket de senaste dagarna. 

I Markusvinsa i Pajala kommun uppmättes årets hittills högsta temperatur på 34,8 grader och i Älvsbyn i Norrbotten noterades 34,1 grader.

https://twitter.com/metoffice/status/1155870373310849024?s=20

I det stora hela förväntas 2019 att bli det näst varmaste året i Europa, sedan mätningarna startade under slutet av 1800-talet. Av de tio varmaste åren har nio uppmätts under 2000-talet. 

Värme från andra länder

Förra veckans värmebölja uppstod när varmluft från norra Afrika tryckes upp mot centrala Europa av ett högtryck från öst och och ett lågtryck från väst. Liknande förutsättningar orsakade även en kraftig temperaturökning i slutet av juni. 

– Även om den genomsnittliga ökningen av den globala temperaturen är cirka 1 grad jämfört med innan industrialiseringen, får vi inte glömma vissa regioner har värmts upp mer, säger Mark McCarthy. 

– Temperaturerna i delar norra Afrika, till exempel, har stigit med runt 2 grader. Detta kan även ha en markant effekt på Storbritanniens väder.