Storbritannien första land att utlysa klimatnödläge

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: ANDY RAIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

På onsdagen deklarerade det brittiska parlamentet ett klimatnödläge. 

Efter omröstningen uppmanade landets oppositionsparti Labour till att vidta ”riktiga åtgärder”, skriver AFP. 

Partiets ledare Jeremy Corbyn säger att han det här ”kan skapa en våg av handlingar från parlament och regeringar runtom i världen”. 

Det brittiska parlamentet har godkänt ett förslag om att utlysa ett miljö- och klimatnödläge. 

Förslaget visar underhusets vilja i frågan, men förbinder inte regeringen att agera. Storbritannien blir nu första land i världen som har utlyst ett klimatnödläge. 

Labours partiledare Jeremy Corbyn lade fram förslaget och säger enligt BBC att det är ”ett stort steg framåt”. 

– Det här kan skapa en våg av handlingar från parlament och regeringen runtom i världen, säger Jeremy Corbyn enligt AFP. 

Krav från klimataktivister 

Miljöminister Michael Gove höll med om att det pågår ett klimatnödläge, men ställde sig inte bakom Corbyns krav om att deklarera ett. 

Extinction Rebellion har demonstrerat i flera dagar i Storbritannien.
Foto: MATT DUNHAM / AP TT NYHETSBYRÅN

Deklarationen av ett klimatnödläge var ett krav från klimataktivistiska gruppen ”Extinction Rebellion”, som under flera dagar har ockuperat flera av Londons mest trafikerade bussleder. 

– Vi lovar att arbeta så nära som möjligt med länder som är seriösa med att förhindra en klimatkatastrof och vi lovar att göra klart för USA:s president Donald Trump att han inte kan ignorera internationella överenskommelser och att vidta åtgärder för att hindra klimatkrisen, har Jeremy Corbyn tidigare sagt, enligt BBC. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.