Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenskarna: Människan vållar klimatförändringar

Så påverkar förändringarna i klimatet jorden.
Parisare och turister svalkar sig i fontänerna vid Eiffeltornet under värmeböljan i Europa.Foto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA SIPA USA
En ensam isbjörn vandrar kanadensiska arktiska skärgården.Foto: DAVID GOLDMAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Svenskarna underskattar bilens betydelse som miljöbov.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Nästan alla svenskar – 86 procent – tror att människan ligger bakom klimatförändringarna.

Bara tre procent är klimatförnekare.

Det framgår av en ny mätning som Sifo gjort åt Svenska Dagbladet.

Svenskarna anser att det behövs politiska åtgärder för att bemöta klimatförändringen  – och att människan i hög utsträckning har påverkat klimatet. Bara tre procent tror inte att människan spelar någon roll för klimatet.

– Klimatförnekelsens tid är förbi. Svenskar är överens om att människan har skapat det här och nu går vi in i ett tidevarv där vi måste fokusera på lösningar, säger Jonathan Wennö, affärsområdeschef på Kantar Sifo som gjort undersökningen på uppdrag av SvD.

Så snälla är svenskarna mot klimatet.

Underskattar utsläpp från bilar

Men svenskarna är fortfarande okunniga om vad som vållar klimatförsämringen. De underskattar utsläpp från personbilar, bussar och lastbilar, visar undersökningen.

Mer än 2 100 personer har tillfrågats i mätningen. En tredjedel tror att flyget är en av de två värsta utsläppskällorna medan färre än hälften, 43 procent, anger bilar som den värsta miljöboven.  Men personbilar, bussar och lastbilar släpper ut 15 miljoner ton koldioxid-ekvivalenter jämfört med flygets tio miljoner ton.

Däremot hade 83 procent av de tillfrågade rätt när de pekade ut industrin som en av de två största utsläppskällorna.

Mediebilden påverkar

Jonathan Wennö anser att den massiva medierapporteringen om flyget medför att den sektorn överskattas som utsläppskälla.

– Det är klart att man tar till sig det man ser och läser om i media, det kommer man inte ifrån. Jag tror att mediebilden har påverkat det här ganska starkt, säger han till SvD.

Enligt undersökningen anser 83 procent att det krävs drastiska politiska insatser stora förändringar i människors livsstil för att komma till rätta med klimatförändringarna. 

Jonathan Wennö på Kantar Sifo säger att svenskarnas medvetenhet om klimatet inte har vuxit fram på senaste tiden utan är ett resultat av mångårig rapportering om frågan. Han säger att man inte ska överskatta ”Greta-effekten” även om också den kan ha spelat in.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.