Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stopp för plast i skönhetsprodukter

Foto: / this photo is copyrighted by Arman Zhenikeyev

Storbritannien förbjuder nu mikroplast i hygienprodukter, rapporterar The Guardian.

Plastkornen används i bland annat tandkräm och ansiktsskrubbar och varje år spolas tonvis med plast ut i havet och förstör livsmiljön för djur och växter.

Mikroplast är ett samlingsnamn för små, små plastfragment mellan en nanometer och fem millimeter stora. På tisdagen införde Storbritannien ett tillverkningsförbud för mikroplaster i hygienprodukter. 

Plastkornen används i bland annat skrubbprodukter och tandkräm för att peela huden och slipa tänderna från beläggningar. Problem uppstår när plastmaterialet spolas ut i havet via avloppssystemen. 

Människor kan få i sig plasten

Naturen kan inte bryta ner och omhänderta plasten som i stället skadar miljö och djurliv. I djurförsök har några av PFAS-ämnena orsakat leverskador, påverkat immunförsvaret och försämrat förmågan att få ungar. Vissa ämnen är misstänkt cancerframkallande.

I slutändan kan människor som äter fisk och skaldjur från havet få i sig partiklarna. 

På tisdagen införde den brittiska regeringen ett tillverkningsförbud och i juli i år stoppas också försäljningen av hygienprodukter som innehåller plastpartiklarna, rapporterar The Guardian. 

– Världens hav är en av våra mest värdefulla tillgångar och jag är fast besluten att agera nu för att ta itu med plasten som förstör vårt värdefulla marina liv, säger miljöminister Thérèse Coffey.

"Viktig milstolpe"

Den brittiska regeringen föreslog ett förbud redan i september 2016, efter att amerikanska myndigheter förbjudit mikroplaster 2015. Nu är det alltså på plats.

– Nu när vi nått denna viktiga milstolpe, kommer vi att undersöka hur vi kan bygga vidare på vårt världsledande förbud och hantera andra former av plastavfall, säger miljöministern.


LÄS MER: Här finns mikroplaster som skadar miljön och djurlivet 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.