Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stockholm lika varmt som Budapest år 2050

År 2050 kommer Stockholm att ha ett klimat som liknar dagens Budapest i Ungern.
Foto: SHUTTERSTOCK
Stockholmstrafik under en snöig novemberdag.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

År 2050 kommer Stockholms klimat att likna dagens Budapest.

Det visar en studie av hur den globala uppvärmningen kommer påverka världens 520 största städer under de kommande 30 åren.

London kommer kännas som Barcelona, och Spaniens huvudstad Madrid som Marrakech i Marocko.

Om bara 30 år kommer Stockholm att ha samma klimat som Ungerns huvudstad Budapest har i dag, enligt forskare.

En internationell studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften PLOS One analyserar hur den globala uppvärmningen kommer att påverka klimatet i de 520 största städerna i världen.

Över tre fjärdedelar - 77 procent - kommer att uppleva ett klimat som är mer likt det som i dag återfinns i en annan storstad i världen.

Londons klimat kommer likna det i Barcelona, Seattle kommer att kunna jämföras med dagens San Francisco och Moskva med Sofia, som ligger över 200 mil söderut i Bulgarien.

Förändringar utan motstycke i flera städer

Dessutom kommer över en femtedel - 22 procent - av de 520 städerna, inklusive Kuala Lumpur och Singapore, uppleva förändringar utan motstycke.

Klimatet i dessa städer år 2050 går alltså inte att jämföra med någon modern stad, skriver forskarna.

Forskarna påpekar att deras beräkningar gäller ett ”optimistiskt” scenario - och att risken finns att klimatförändringarna - och därmed alltså väderförhållanden och temperatur - blir långt värre.


Vill få människor att förstå hur de påverkas av klimatet

Huvudförfattaren till studien Jean-Francois Bastin, till Press Association att målet var att försöka göra det lättare för människor att förstå hur klimatförändringar kan påverka deras liv.

Rapporter om klimatförändringar är ofta för abstrakta för att adekvat kunna förmedla till människor hur akut situationen är, säger han. 

– Det kan vara svårt att tänka sig hur två grader varmare, eller förändringar i medeltemperaturen fram till år 2100 kan påverka det dagliga livet. Vi vill hjälpa människor att visualisera hur klimatförändringar kan påverka deras egen stad, under deras livstid.

LÄS MER: Här hittar du fler nyheter från Expressen Klimat

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.