Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stjärndesignerns kritik – mot modeindustrin

Stella McCartney stöder rapporten om modebranschens miljöpåverkan.
Foto: MWPS / STELLA PICTURES BACKGRID US
– Vi behöver en ny textilekonomi, säger Dame Ellen MacArthur.
Foto: CHRIS ISON / AP PA

Stella McCartney riktar kritik mot modeindustrin i samband med en ny rapport om dess miljöpåverkan, skriver The Guardian.

Rapporten stöttas också av storföretag som H&M och Nike.

– Den erbjuder lösningar för en industri som är otroligt slösaktig och skadlig för miljön, sa McCartney under lanseringen av rapporten.

En ny rapport om modeindustrins påverkan på miljön släpptes under tisdagen från Ellen MacArthurs stiftelse, grundad av den adlade världsomseglaren Dame Ellen MacArthur.

När rapporten släpptes var stjärndesignern Stella McCartney på plats och beskrev sin egen industri som "skadlig".

– Den erbjuder lösningar för en industri som är otroligt slösaktig och skadlig för miljön, sa McCartney om rapporten.

Även storföretag som H&M och Nike stöder rapporten, som uppger att modeindustrin skapar 1,2 miljarder ton växthusgaser varje år. Man skriver också att mindre än en procent av klädmaterialen återvinns och att medelsiffran för hur många gånger ett plagg används har minskat med 36 procent under de senaste 15 åren.


LÄS MER: Fler nyheter och reportage om klimatet på Expressen klimat

Vill se förnybara material i modeindustrin

I USA används klädesplagg en fjärdedel så mycket som det globala genomsnittet, enligt rapporten som bland annat uppmanar till ökad återvinning av kläder. Dessutom vill man att industrin övergår till förnybara material och stöttar verksamheter som hyr ut kläder.

– Dagens textilindustri är byggd på en utdaterad och linjär ta-skapa-släng-modell och är otroligt slösaktig och förorenande, säger Dame Ellen MacArthur till The Guardian och fortsätter:

– Vi behöver en ny textilekonomi där kläder designas annorlunda, används under längre tid, och som återvinns och återanvänds mycket oftare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.