Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stjärnan strejkar med Greta Thunberg: ”Ett mirakel”

Här prisas Greta Thunberg – se hälsningen.
Javier Bardem ska strejka med Greta. Den spanska skådisen har bland annat varit med i filmen ”No country for old men”.Foto: JORDAN STRAUSS / AP TT NYHETSBYRÅN
Greta Thunberg ska strejka i Madrid på fredagen.Foto: GRETA THUNBERG MEDIA / REUTERS TT NYHETSBYRÅN
Strejkande ungdomar i Gdansk i Polen, 29 november.Foto: VADIM PACAJEV / VADIM PACAJEV/SIPA USA SIPA USA

Greta Thunberg anländer i Madrid på fredagen.

Under den första klimatdemonstrationen efter tre veckor till havs får hon sällskap av Oscarsvinnande skådisen Javier Bardem – som kallar Greta för ett mirakel.

Samtidigt ska svenska Fridays for future samlas i Stockholmsförorten Rinkeby.

Efter en lång seglats kom Greta Thunberg fram till Lissabon på tisdagen, där hon har haft ett par dagar ledigt för att vila upp sig inför FN:s stora klimatmöte COP25. 

På fredagen är det återigen dags för klimatstrejk och 16-åringen kommer då att befinna sig i Madrid. 

– Jag vill fortsätta och jag är full av energi, sa klimataktivisten efter att ha klivit av båten.

Greta Thunberg gästas av Javier Bardem

Klockan 16 ska Greta Thunberg hålla en presskonferens i staden, vid det stora kulturhuset La Casa Encendida. Presskonferensen hålls tillsammans med de lokala klimataktivisterna Shari Crespi, Vanessa Nakate, Alejandro Martínez och Tomás Castillo.

Två timmar senare, vid klockan 18, ska klimatdemonstranterna marschera genom den spanska huvudstaden – från tågstationen Atocha till regeringsbyggnaden Nuevos Ministerios. Enligt Gretas rörelse Fridays for future väntas skolstrejken i Madrid bli rekordstor.

Under demonstrationen får Greta Thunberg dessutom sällskap av den spanska filmstjärnan Javier Bardem, rapporterar spanska medier. De förväntas läsa upp ett manifest tillsammans.

Oscarsvinnaren Javier Bardem har flera gånger hyllat den svenska klimataktivisten och ingår också i ett samarbete med organisationen Greenpeace. 

– Greta Thunberg är det mirakel som klimatnödläget behövde, har skådisen sagt i en intervju med El Español.

Demonstration för klimatet i Rinkeby

Samtidigt har Fridays for future utlyst storstrejk i Sverige. I Stockholm kommer klimatdemonstrationen hållas i förorten Rinkeby, med start vid lunch.

– Nu har vi haft fyra stora strejker i centrala Stockholm, det är dags att visa att engagemanget också finns i stadens förorter, säger Isabelle Axelsson som är organisatör i Fridays for future Stockholm, i ett pressmeddelande.

Med strejken i Rinkeby vill organisationen belysa klimaträttvisa, alltså att rika länder som historiskt haft höga utsläpp tar ansvar och betalar för hur klimatförändringarna slår i fattiga länder.

– Det är helt nödvändigt att satsa stora summor. Vi måste se till att fler länder är med och tar ansvar. I dag dominerar Sverige och ett antal europeiska länder, samt Japan, har biståndsminister Peter Eriksson ( MP) – som är på plats i Madrid – sagt till Expressen.

I en intervju om klimaträttvisa och bistånd säger han att de länder som vägrar betala resonerar som Moderaterna i Sverige – alltså att pengarna gör bättre nytta hemma:

– Jag tycker att det är ett otroligt närsynt perspektiv. Klimatförändringarna kommer att skada oss också om vi inte lyckas samarbeta.

LÄS MER: Experter: Så påverkar Greta världspolitiken (PREMIUM)

Klimatprofilen: Rätt att Greta får alternativa Nobelpriset

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.