Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stefan gör succé med burgare på kaffesvamp

Blir mindre färgglada i takt med att temperaturen stiger.
Stefan Lundvall driver företaget Jönköpings Odlingar som riktar in sig på hållbar konsumtion.
Foto: Privat

Inne på gårdsbutiken i Kålgårdsparken växer egenodlad ostronskivling med hjälp av kaffesump – och sedan i våras går det att köpa butikens helt egna svampburgare.

För Jönköpingsentreprenören Stefan Lundvall är hållbar matkonsumtion A och O. 

– Vår filosofi är att visa att man kan ta tillvara på restprodukter lokalt, säger han. 

Det är i de två gröna containrarna i Kålgårdsparken i Jönköping som den lilla gårdsbutiken inryms. Här kan kunderna bland annat köpa lokalt rostat kaffe, lokalt producerad äppelmust, glass från Gränna – och svampburgare på ostronskivling som odlats ur kaffesump direkt bakom kassan. 

På stänger längs väggarna i en av containrarna, där det är helt nedsläckt, hänger svarta odlingspåsar fyllda med sump och mycel, som nätverket av svamptrådar kallas. Efter tre veckor flyttas påsarna till den andra containern och efter ytterligare en vecka är de redo att skördas.

– De är så mycket godare och färskare än de importerade som man kan köpa i affären, säger Stefan Lundvall. 

Bredvid det dagliga arbetet håller Stefan Lundvall även i föreläsningar och kurser om hållbar utveckling.
Foto: Privat
Gårdsbutiken ligger precis intill lekplatsen på Kålgården i Jönköping.
Foto: Privat
Efter fyra veckor går det att skörda svamparna som växt från odlingssäcken fylld med kaffesump och mycel.
Foto: Privat
Tillsammans med danska svampodlare har Stefan Lundvall tagit fram ett odlings-kit så att även privatpersoner kan odla sin egen ostronskivling.
Foto: Privat

Kaffesumpen hämtas från ett femtontal lokala restauranger och arbetsplatser i Jönköpingsområdet och skörden levereras sedan till både butiker och matställen i närområdet. Det är som ett ”hållbart och lokalt kretslopp”, menar Stefan Lundvall. 

– Jag inspirerades av svampodlare i Danmark och drog själv i gång min odling innan pandemin slog till. Idén med min verksamhet är att jobba för en mer hållbar konsumtion med fokus på livsmedel, säger han. 

Han är en hängiven odlare och brinner för hållbar matkonsumtion. Än så länge är hans företag ”Jönköpings Odlingar” det enda i Sverige som anammat den unika odlingsmetoden – och reaktionen från omgivningen har varit mycket positiv. 

Sedan han och kocken Kalle Engdahl lanserade svampburgaren i våras har nyfikna kunder lockats till butiken. 

Resultatet av samarbetet mellan Kålgårdens svampodling och kocken Kalle Engdahl.
Foto: Privat

– Vi säljer till kunder här i butiken och till restauranger och livsmedelsaffärer, och alla tycker att det både är bra och roligt att vi fokuserar på hållbarhet. För klimatets skull krävs en omställning på alla plan och vi gör vad vi kan när det kommer till livsmedel, säger han. 


Thunberg: ”Klimat och hälsa hänger ihop”

Klimataktivisten skänker en miljon kronor till WHO:s vaccinprogram.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.