Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ständiga utsläpp av förorenat vatten

Utlopp från reningsverk i Kaliningrad
Foto: JONTE WENTZEL

Tidigare i veckan kollapsade Polens största reningsverk, med stora utsläpp av avloppsvatten i Östersjön som följd. Nu visar en granskning kontinuerliga utsläpp från ryska reningsverk. 

Reningsverk i Kaliningrad-regionen har tidigare släppt ut stora mängder orenat avloppsvatten i Östersjön, enligt nyhetssajten Rugrad, som Sveriges Radio var först att rapportera om. Nu har Rugrad tillsammans med tidningen Dvornik och antikorruptionsorganisationen Transparency International publicerat en rapport som visar att fler anläggningar kontinuerligt släpper ut stora mängder orenat avloppsvatten i floder som mynnar ut i Östersjön. 

LÄS MER: Här hittar du fler nyheter från Expressen Klimat

De har gjort laboratorieanalyser av avloppsvatten från tre nya och fyra tidigare reningsanläggningar i regionen och proverna visar att flera gränsvärden överskrids med stora mängder, bland annat kväve och fosfor som kan ha effekt på övergödning.

I minst fyra av de kontrollerade städerna är avloppen inte heller helt anslutna till reningsverken utan går rakt ut i lokala floder.

Utsläpp från reningsverken i Kaliningrad

Rapporten Dirty Water 2019 som Rugrad publicerat visar att flera reningsverk i Kaliningrad-regionen släpper ut stora mängder förorenat vatten.

Ett av utloppen beskrivs som en 24-timmars tvättstuga med mörkgrå vätska och stark luft av tvål och tvättmedel.

Enligt Sveriges Radio har EU investerat nära 85 miljoner kronor i fyra av sju granskade städerna. Trots detta har flera reningsverk blivit försenade och haft driftproblem.

Ansvariga i Guryevsky, där högsta utsläppsnivåerna mätts, anser att reningsverken fungerar effektivt och att kvaliteten är ganska fullständig, enligt rapporten. 


”En 24-timmars tvättstuga”

Kontrollerna från Gurveskys reningsverk är det värsta, enligt rapporten som jämför utsläppen med en 24-timmars tvättsuga. ”Vattnet som rinner ut i den närliggande floden är en mörkgrå vätska med en stark lukt av två och tvättmedel.” 

Testerna från september 2016 visade att alla gränsvärden utom ett överskreds tio- och hundratals gånger. Testerna två år senare visade en förbättring men fortfarande på kritisk nivå.

Istället för att kontrollera vattenkvaliteten som tillsynsmyndigheterna har testerna tagits vid reningsverkens utlopp, det som går direkt ut i Kaliningradreservoarerna. De har inte heller förvarnat om sin inspektion. Anledningen är att de menar att reningsverken kan göra justeringar när de får föreskrifter om kommande inspektion. 

Föreningar trots EU-miljoner

Rapporten visar också att flera reningsverk är utformade på ett sätt som omöjliggör kontroller. Vid två av reningsverken som inte kunnat kontrolleras ligger rören på flera hundra meters djup och går direkt ut i Östersjön.

Enligt Sveriges Radio har EU investerat nära 85 miljoner kronor i reningsverk i fyra av de sju granskade städerna. Flera av dem har förenats och haft driftproblem. Rapporten visar att uppföra reningsverk i tid har blivit ett symptomatiskt problem för myndigheterna i Kaliningrad. 

Situationen i Polen just nu

Enligt TVP är arbetet med den tillfälliga pontonbro som ska stoppa utsläppet från det polska reningsverket Czajka utanför Warszawa i gång. 

Lars Sonesten, forskare vid SLU och ordförande för Helsingforskommissionens arbetsgrupp Pressure, berättade för Expressen att det trasiga reningsverket att motsvarande 2,3 ton fosfor och 12 ton kväve släpps ut i floden varje dag – som till stor del slutligen hamnar i Östersjön.

– Nu får vi verkligen hoppas att de får ordning på problemet betydligt fortare än så, men det är en tickande klocka och varje sekund, dag och vecka kommer att påverka Östersjön, sade han till Expressen efter olyckan.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.