Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SSAB:s klimatomställning hotad – av för dåligt elnät

Två tredjedelar av höjningen har skett de senaste 50 åren.
Medarbetare på SSAB Oxelösund.Foto: Bsmart/SSAB / Pressbild
Foto: Thomas Wiklund/Svenska Kraftnät / Pressbild

På FN:s klimattoppmöte framstod svenska SSAB som klimatsmart förebild. 

Men i själva verket finns stora hinder för utvecklingen – som bromsas av bristande elnät och långa tillståndsprocesser.

Stålindustrin är en av världens största utsläppsindustri och står för sju procent av de globala koldioxidutsläppen. Samarbetsprojektet Hybrit med SSAB, LKAB och Vattenfall har som mål att producera och sälja fossilfritt stål år 2035, genom att ersätta kol och koks i tillverkningen med vätgas. Enligt företagen kan produktionsomställningen minska Sveriges koldioxidutsläpp med tio procent. Finlands utsläpp uppges kunna sjunka med sju procent. 

Och projektet utvecklas i snabb takt. Under nästa år väntas en pilotanläggning stå färdig i Luleå. Ägarna investerar i dagarna 150 miljoner kronor och Energimyndigheten bidrar med 50 miljoner kronor för byggandet av ett lager för vätgas, 25-35 meter under markytan, i närheten av pilotanläggningen. Det väntas vara i drift 2022 och 2024.

Redan 2025 hoppas företagen kunna bygga en demonstrationsanläggning.

Men klimatomställningen hotas av bland annat långa miljötillståndsprocesser som krävs för att utöka produktionen, enligt Svenskt näringslivs nyhetstjänst Fplus.

– De tenderar att ta väldigt lång tid och vi har kunnat hantera det, men om vi ser framåt och på vårt mål att produktionen ska bli koldioxidfri innebär det att vi framöver kommer att behöva söka nya tillstånd i ännu större omfattning och här finns det så klart en oro, säger SSAB:s miljöchef Jonas Larsson till Fplus.

Kräver tio procent av Sveriges elförbrukning

Elkapacitet är en kritisk fråga för att produktionen ska kunna ställas om. Enligt företagen kräver omställningen tio procent av Sveriges nuvarande elförbrukning. De ser god tillgång på fossilfri el med hög leveranssäkerhet, konkurrenskraftiga priser och flexibilitet, genom lagringsmöjligheter, som nödvändiga åtgärder för att lyckas med sina mål. 

Ståljätten började tillsammans med Vattenfall processen för att bygga en ny luftburen högspänningsledning som sträcker sig genom södra Sörmland till Oxelösund, men även här finns kritik och oro för långa processer.

Regeringen har lovat bättring

”Vi är redo att öka insatserna från vår sida, men för att lyckas måste samhället och politiken göra detsamma.”, skrev Martin Lindqvist, vd och koncernchef SSAB, Jan Moström, vd och koncernchef LKAB  och Magnus Hall, vd och koncernchef Vattenfall i en debattartikel i Dagens Nyheter inför klimatmötet i New York.

I artikeln lyfter de vikten av en effektiv tillståndsprövning för att inte försena eller stoppa omställningen. ”Ibland kan det ta tio år att få ett miljötillstånd eller en koncession för att dra en elkabel och förstärka elnätet. Regeringen planerar vissa åtgärder men mer behövs”, skriver företagsledarna.

Martin Pei, teknisk direktör på SSAB , var med på FN:s möte. Han säger till Fplus att statsminister Stefan Löfven och flera andra ministrar lovade bättring på mötet.

– Mitt intryck är att den svenska regeringen vill underlätta så att de här processerna kan bli smidigare samtidigt som det måste finnas en samrådsprocess och det ska gå rätt till i alla led.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.