Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sprickan i regeringen – MP kräver att S slopar förslaget

26 miljoner personer reser via Arlanda varje år.
Socialdemokraterna vill bygga ut Arlanda flygplats, med en fjärde landningsbana.Foto: Flixbus
Lorentz Tovatt riksdagsledamot för Miljöpartiet Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Socialdemokraterna vill bygga ut Arlanda flygplats, men deras regeringspartner Miljöpartiet säger fortsatt nej, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Trots att det finns riksdagsmajoritet för förslaget, så kan MP:s krav stoppa att det ens läggs fram för votering.

– Vi är mitt inne i en klimatkris och då kan vi inte öka flygandet, säger Lorentz Tovatt, klimatpolitisk talesperson (MP), till Ekot.

Miljöpartiet kräver att Socialdemokraterna slopar förslaget om en fjärde landningsbana på Arlanda.

Det har gjort att regeringen ännu inte kunnat lägga fram den såkallade ”färdplanen” för Arlanda i riksdagen, som egentligen skulle presenterats i december förra året.

Det skapar ett Moment 22 i regeringen, där Miljöpartiet kräver att landningsbanan tas bort, medan Socialdemokraterna vägrar.

– Vi är mitt inne i en klimatkris och då kan vi inte fortsätta flyga på de här nivåerna och vi kan framför allt inte öka flygandet, säger Lorentz Tovatt, Miljöpartiets klimatpolitiska talesperson.

Miljardsatsning på Arlanda

Regeringens flygstrategi antogs 2017 och inkluderar att utveckla Arlanda till Nordens ledande flygplats.

Enligt en rapport från SVT från i maj gör statligt ägda Swedavia, som driver tio av landets största flygplatser, investeringar på 44 miljarder fram till 2025 för att öka kapaciteten på Arlanda. 

Bland utgifterna finns en 15 miljarders satsning på en ny pir vid utrikesterminalen för att kunna möta det ökade trycket på utrikesflygande, som existerar trots klimattrenden i Sverige.

Enligt Swedavias väntas antalet passagerare öka med omkring 50 procent, från 26 till 40 miljoner per år, tack vare utbyggnaden.