Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Språkröret om flygkritiken: "Jag är inte perfekt"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Grön Ungdoms språkrör Hanna Lidström om flygdebatten.
Foto: SVEN LINDWALL
Fler svenskar väljer att avstå flyget helt.

Att flyga eller icke flyga, det är frågan som rört upp starka känslor i miljödebatten den senaste tiden. 

Grön Ungdoms språkrör Hanna Lidström har kritiserats för sina flygresor, men själv menar hon att man måste lyfta perspektivet från vad enskilda individer gör. 

– Jag är inte perfekt, det händer att jag flyger, men jag gör mitt bästa. Vi kämpar med ganska orättvisa förutsättningar för att leva hållbara liv, säger hon. 

Frågan om svenskarnas flygvanor har blossat upp till debatt de senaste veckorna. Samtidigt som statistik visar att flyget ökar, har flera offentliga personer gått ut med att man slutar flyga – helt. 


LÄS MER: Jag är trött på att visa mitt barn en döende värld 


I en nyligen gjord granskning av nyhetssajten KIT om svenskarnas flygvanor säger Hanna Lidström bland annat att frågan inte "handlar om vad jag gör", och att hon inte tänker sluta flyga. Detta har vållat kritik på en del håll, och Hanna Lidström säger att hon förstår var kritiken kommer ifrån. 

– Jag förstår att det i KIT lät arrogant, men precis som alla andra människor försöker jag att leva hållbart så bra som möjligt. Men jag tror inte att det är möjligt i det system som vi har i dag att vara perfekt, och då vill jag hellre fokusera på de stora samhällsförändringarna med att bygga ut tåg och beskatta flyget, än att lägga all energi på att alla individer ska göra rätt, säger hon. 

Kritiken har framför allt gällt en semesterresa till Kap Verde och regelbundna flygresor till Lidströms pojkvän som bor i London. 

– Jag är inte perfekt, det händer att jag flyger, men jag gör mitt bästa. Vi kämpar med ganska orättvisa förutsättningar för att leva hållbara liv. 


LÄS MER: Svenskar som väljer bort flyget – för klimatets skull 


Vad menar du då? 

– Flyg är ofta det enklaste och billigaste alternativet, och bolagen står inte för de klimatkostnader som de skapar. 

Hanna Lidström menar att perspektivet i flygfrågan måste lyftas från individnivå.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Du företräder ett parti som har klimatfrågan som sin största fråga, är inte kritiken då berättigad? 

– Det är bra kritik och skapar en intressant diskussion. Men jag hoppas att vi kan leva i ett samhälle där det inte är upp till var och en att leva perfekta och renläriga liv, utan där systemet är mer uppbyggt för att kunna vara hållbart. 

Lidström menar att man måste lyfta blicken och lägga skulden där den bör ligga, hos flygbolagen och industrin. 

– Det är jättebra om många vill avstå flyg eller på andra sätt föra kritiken, men om vi ska uppnå stora förändringar måste vi få med även de som inte bryr sig om miljön. Då tror jag att det är ofrånkomligt att göra flyget dyrare, jag har svårt att se om det finns andra sätt som får de storskaliga effekterna vi behöver. Klimatskadan ska synas i biljettpriset.

Många kluvna till frågan

Att många känner olika inför frågan är tydligt, och Hanna Lidström säger själv att hon fått blandade reaktioner på hennes uttalanden de senaste dagarna. Vissa har blivit arga av hennes syn på saken, medan andra hållit med.  

– Det är så klart inte inte oviktigt att sluta flyga, men det är också viktigt att man inte glömmer bort att det här i grund och botten är en politisk kamp. Jag tror att alla som bryr sig om miljön gör sitt bästa, men jag tycker inte att man kan ha en regel om att man måste leva helt perfekt för att få uttala sig eller tycka något om flyget. Då tror jag att väldigt få kan vara med och föra den politiska kampen. Börja någonstans i dina åsikter och vilken politik du vill se och kämpa för den, och sedan gör du ditt bästa i livet. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.