Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Spökskogarna tar över när havet stiger

Träden dör när saltvattnet tränger in. Arkivbild.
Foto: AMIR LEVY / AFP

Den stigande havsnivån förvandlar North Carolinas tidigare lummiga kustlandskap till spökskogar. 

Saltvattnet förgiftar skogen och inga ungträd klarar av att ersätta den.

En ny studie visar hur lågt liggande landskap redan drabbas hårt av klimatkrisen.

Gråfärgade träd, utan blad på de få grenarna täcker nu 11 procent av ”Alligator National Wildlife Refuge”, en nationalpark i North Carolina, som tidigare prunkade av grönt liv. Orsaken är de stora mängder havsvatten som stiger upp över land och förgiftar det levande landskapet.

I en debattartikel i the Guardian skriver ekologen Emily Ury om den studie hon har deltagit i vid Duke University och som visar hur träden dör och mer salt-toleranta buskar och gräs tar över där havsvattnet tränger in.

”Längs hela kusten i North Carolina finns bevisen för att skogen dör... och som ekolog som studerar vårmarkernas reaktion på stigande havsnivåer vet jag att det här är bevis på klimatförändringar som förändrar landskapet längs atlantkusten”, skriver hon.

Ersätts inte av ungträd 

Att alla levande organismer dör är ingen nyhet – skillnaden här är att mängder av träd dör samtidigt och det kommer inga ungträd och ersätter dem. Samma trend syns längs USA:s hela Atlantkust och ner runt den mexikanska golfen ända fram till Texas. 

Enligt studien steg vattnet med omkring 30 centimeter mellan år 1900 och 2000 kring den skyddade nationalparken. Det är mer än snittet i världen och nivån väntas stiga mellan 90 centimeter och 1,5 meter till under 2000-talet. 

Den största skogsdöden i studien, som inkluderar data mellan 1985 och 2019, skedde 2012. Det sammanfaller med en extrem torka som pågick i fem år – och orkanen Irene som 2011 svepte en nästan två meter hög översvämning över det lågliggande landskapet. 

– Eftersom det ligger så lågt är North Carolina bara före andra kustområden i förhållande till hur långt processen har gått, säger Emily Ury till the Daily Mail.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.