Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sparkade forskarens varning: Brutalt angrepp på Amazonas

Brasiliens president Jair Bolsonaro .Foto: MICHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN / PO / EPA TT NYHETSBYRÅN
Amazonas regnskog avverkas i en rasande fart. Avskogningen i maj var den snabbaste takten på ett decennium, rapporterade Reuters.Foto: ap

Brasiliens president kritiseras för sin miljöpolitik. 

Forskare menar att han tillåter ett ”brutalt angrepp” på Amazonas regnskog. 

– Jag ber till gudarna att han ska ändra sig innan Amazons skogar och Brasiliens rykte som miljöförespråkare är förstört, säger forskaren Ricardo Galvão enligt The Guardian.

Brasiliens president Jair Bolsonaro är känd för att vara en uttalad klimatskeptiker, och har ifrågasatts för att ha lättat på reglerna som fördes in för att skydda Amazonas regnskog. 

Nu kritiserar den avskedade forskaren Ricardo Galvão presidentens politik, och menar att den har orsakat enorma skador på regnskogen. 

– Regeringen har skickat ett tydligt meddelande om att miljöbrott inte kommer straffas som tidigare. Och när skogsarbetare får höra att de inte kommer vara lika övervakade som förut, så kommer de tränga igenom regnskogen, säger han till The Guardian. 

Forskare: Bolsonaros politik ökar avverkning 

Ricardo Galvão var chef för Brasiliens nationella institut för rymdövervakning av jorden. Men förra veckan hamnade han i ett offentligt bråk med presidenten, vilket kostade honom jobbet. 

Nu varnar han för att Bolsonaro gett tillåtelse för ett ”brutalt angrepp” mot Amazonas regnskog, vilket gör att avverkningen ökar. 

– Jag ber till gudarna att han ska ändra sig innan Amazons skogar och Brasiliens rykte som en miljöförespråkare är förstört, säger han enligt  The Guardian

Amazonas skövlas i rasade fart 

Amazonas regnskog avverkas i en rasande fart. Avskogningen i maj var den snabbaste takten på ett decennium, rapporterade Reuters. 

Men när nya siffror visade att avverkningen av regnskogen i Amazonas ökat med 88 procent mellan juni 2018 och juli 2019, hävdade presidenten att siffrorna var falska och manipulerade, skrev Bloomberg

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.