Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Spanien vill hjälpa Greta till klimatmötet

FN:s klimattoppmöte ska hållas i Madrid i december.
Greta Thunberg talade i Los Angeles på fredagen.Foto: CHRISTIAN MONTERROSA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Spaniens klimat- och miljöminister Teresa Ribera.Foto: J.J. GUILLEN / EFE / EPA

Spaniens regering vill hjälpa Greta Thunberg att ta sig till FN:s klimatmöte, som nu kommer hållas i Madrid.

”Vi vill hjälpa dig att korsa Atlanten tillbaka”, skriver landets klimat- och miljöminister Teresa Ribera på Twitter.

Efter protesterna i Chile meddelade landet att det planerade klimattoppmötet inte kommer kunna hållas i huvudstaden Santiago. I stället tog Spanien över.

Det här ställde till det för bland andra den svenska klimataktivisten Greta Thunberg, som gjort seglatsen över Atlanten till stor del för att delta i FN:s klimatmöte COP25.

”Nu måste jag hitta ett sätt att ta mig över Atlanten i november”, skrev Greta Thunberg på Twitter efter att nyheten om flytten kom.

https://twitter.com/Teresaribera/status/1190371788028628992

Nu rycker den nya värden ut för att hjälpa till. Spaniens klimat- och miljöminister Teresa Ribera skriver på Twitter att de gärna möter henne i Madrid.

”Du har gjort en lång resa och hjälpt oss att väcka oro, öppna upp sinnen och öka agerandet. Vi skulle gärna hjälpa dig att korsa Atlanten tillbaka”, skriver hon.

Greta Thunberg tvingas ändra planerna

Med anledning av de omfattande protester som härjat i Chile de senaste veckorna meddelades det tidigare i veckan att klimatmötet COP25 inte kunde hållas i landet.

Men på fredagen stod det klart att platsen i stället blir Madrid, men att mötet kommer att ske på samma dagar som tidigare var planerat och att Chile fortfarande ställer upp som ordförande.

Omkring 30 000 delegater beräknas närvara.

Klimataktivisten Greta Thunberg var en av de som tackat ja till mötet i Santiago i Chile. Det skulle vara slutmålet på hennes resa genom Nord- och Sydamerika som hon just nu befinner sig på.

Klimataktivisten beklagar att hon inte längre kommer att kunna genomföra sin resa genom Syd- och Centralamerika.

”Jag såg verkligen fram emot det här. Men det här handlar förstås inte om mig, mina erfarenheter eller önskningar om att resa. Vi befinner oss i en klimat- och miljökris”, skriver Greta Thunberg på Twitter.

Greta Thunberg har rest söderut genom USA och Kanada - och under fredagen befann hon sig i i Los Angeles, Kalifornien för ännu en klimatstrejk.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.