Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Späckhuggare hotas av gifter – riskerar att dö ut inom 50 år

Späckhuggare riskerar att utrotas i stora delar världen inom 50 år.Foto: JACK SMITH / AP
Halterna av miljögiftet PCB koncentreras till späckhuggaresom befinner sig i toppen av den marina näringskedjan.Foto: SOLVIN ZANKL / OKÄND
Situationen i Arktis är en ljuspunkt enligt forskarna eftersom halterna PCB är betydligt lägre där.Foto: MARINA LACASSE / AP MARINA LACASSE VIA THE CANADIAN PRESS
Späckhuggaren är en tandval och den största i sin familj Delphinidae.Foto: GORM KALLESTAD / SCANPIX / CODE 20520 SCANPIX NORWAY

De är havens mest effektiva jägare och toppar den marina näringskedjan.

Men nu riskerar späckhuggaren att dö ut - då miljögiftet PCB samlas i livsfarliga mängder i deras kroppar visar en ny studie.

– Det är som en späckhuggarapokalyps, säger Paul Jepson, forskare vid Zoological Society of London till The Guardian.

Späckhuggaren, med sin distinkta svartvita täckning, är ett av havets största och mest effektiva rovdjur.

Men deras välutvecklade jägarinstinkter hjälper inte långt mot det nya hot som riskerar att utplåna arten.

Det är miljögifterna PCB som samlats i deras kroppar i nivåer som är mer än 100 gånger högre än vad som anses säkert, och forskarna varnar nu i en ny studie som publicerades i tidningen Science på fredagen för att minst hälften av jordens alla späckhuggarpopulationer riskerar att dö ut inom 50 år, rapporterar The Guardian.

"Katastrof av episka mått"

Anledningen är att miljögifterna koncentreras ju högre upp i näringskedjan djuret befinner sig, samtidigt som späckhuggaren även för vidare gifterna till sina nyfödda kalvar via modersmjölken. Den höga PCB-halten ökar dessutom risken för cancer och skador på reproduktionsorganen.

– Våra misslyckade försök att förhindra att kemiska föroreningar hamnar i våra hav har orsakat en späckhuggarkatastrof av episka mått, säger Lucy Babey, vice ordförande för den brittiska intresseföreningen Orca.

Paul Jepson vid Zoological Society of London är en av forskarna som står bakom studien och han beskriver situationen för havens toppjägare som "apokalyptisk" i stora delar av världen. Värst utsatta är de späckhuggare som lever utanför Storbritannien, Japan, Brasilien och nordöstra Stillahavsområdet.

– Det enda område där jag är optimistisk är USA. De har producerat hälften av all PCB, men de har lyckats minska halterna PCB i flera årtionden. Allt vi gjort i Europa är att förbjuda dem och hoppas på att de försvinner, säger han till The Guardian.

Arktis en ljuspunkt

PCB användes framför allt i elektrisk utrustning, plaster och målarfärg över hela världen från 1930-talet fram till 1970- och 80-talet då de svårnedbrutna miljögifterna förbjöds. Omkring 80 procent av all PCB som hunnit tillverkas fram till dess finns dock fortfarande kvar i olika uppsamlingslager och riskerar att läcka ut i haven.

Men det finns en ljuspunkt i den nya studien.

Den visar att de späckhuggare som lever på de norra breddgraderna utanför Norges, Islands och Kanadas kuster har betydligt lägre PCB-halter i kroppen.

– Det enda faktum som inger mig hopp är för späckhuggaren i långa loppet är att de mår relativt bra i Arktis även om om vi kommer förlora populationer runt världens mer industrialiserade områden, säger Paul Jepson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.