Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sovande zombiegas kan läcka från Arktis

Små mikroorganismer i Grönlands istäcke förmörkar isen och får den att smälta.
Varmare klimat kan betyda mer smältande permafrost.
Foto: JOHN MCCONNICO / AP
Ishav.
Foto: JOHN MCCONNICO / AP

Varmare klimat kan betyda mer smältande permafrost.

Mer växthusgaser, även kallad ”zombiegas”, kan nu läcka ut från sin frusna tillvaro.

– Jämfört med hur betydelsefull permafrost under havsytan kan bli för framtidens klimat, vet vi chockerande lite om det här ekosystemet, säger forskaren Sara Sayedi, som lett ny studie på området.

Utsläppen av koldioxid från permafrosten i Norra ishavet runt Arktis kan bli större än vad man tidigare trott.

Ny forskning från Brigham Young University visar att mer och mer växthusgaser nu kan läcka ut från den delen smältande permafrost som befinner sig under havsytan i Norra ishavet.

140 miljoner ton koldioxid och 5,3 miljoner ton metangas läcker ut varje år, vilket är ungefär lika mycket som hela Spaniens utsläpp av växthusgaser, skriver vetenskapssajten Eurekalert. 

Om inte uppvärmningen hålls under 2 grader kan fyra gånger mer läcka ut under de kommande tre hundra åren.

– De här resultaten är viktiga, för de visar en betydande, men långsam klimateffekt, säger Sara Sayedi, som lett studien.

”Behöver bättre uppsikt”

Hon poängterar att växthusgaserna under permafrosten inte ingår i några globala klimatmål och att det nu behövs mer forskning.

– Vi behöver hålla bättre uppsikt över hur snabbt det här gigantiska beståndet kommer att vakna från sin frusna sömn, säger Sara Sayedi.

Studierna visar att runt 60 miljarder ton metangas och 560 miljarder ton organiskt kol kapslas in under vattenytan i nuläget.

NBC-ägda kabel-tv-kanalen Syfy har gett den det passande namnet ”zombiegas”.

Se mer:

Isabella Lövin om målen i Parisavtalet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.