Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sören, 43, äter bara gammal mat: ”Bäst-före är ett skämt”

Sören Kjellkvist.
Foto: Privat
¨
Foto: Privat.

Sören cyklar över 240 mil mitt i den svenska vintern.

Under äventyret föreläser han om hur man lever klimatsmart och äter bara utgången mat.

– Jag äter bara mat som Svensson tycker är oätbar för att visa att det ofta inte är något fel på den, säger han.

Det cyklas alldeles för lite på vintern i Sverige, tycker Sören Kjellkvist.

Den 43-åriga föreläsaren och äventyraren ska själv cykla 242 mil under vintern för att i samarbete med Naturskyddsföreningen visa hur man kan leva klimatsmartare.

– Jag har gjort mig av med min bil och tanken är att cykeln ska ersätta den helt, jag använder till och med cykel när jag kör grejer till tippen, säger han.

Han började cykla söderut den 27 november på Stortorget i Haparanda.

Målet är att han ska cykla längs hela Sveriges kust, runda Skåne och fortsätta upp mot den Norska gränsen för att avsluta resan i Strömstad.

Cyklar genom hela Sverige.
Foto: Privat.

"Bäst före-datum är ett skämt"

Under resan äter han bara gammal mat för att inspirera andra hur man kan minska matsvinn och sätt att äta klimatsmartare.

– Jag har samlat på mig den mat jag har i skafferiet som har passerat bäst före-datum. Under äventyret äter jag bara mat som Svensson tycker är oätbar för att visa att det ofta inte är något fel på den.

Han äter bara gammal mat.
Foto: Privat

Han tycker att man inte ska stirra sig blind på det som står på paketet.

– Bäst före-datum är nästan ett skämt. Det har ingenting med hållbarheten på maten att göra. Maten kan ändra lite i färg, form eller konsistens men energiinnehållet förändras inte något. Många blandar ihop bäst före-datumet med "sista förbrukningsdag, säger Sören.


LÄS ÄVEN: De sålde 2 000 ton mat som skulle slängas 


Föreläser på skolor

Under turnén föreläser Sören på skolor för att prata om hur man lever klimatsmart.

– Det är bara för skolorna att ringa mig så kommer jag förbi på vägen och gör en gratis föreläsning om klimatsmart mat och om att resa utan fossila bränslen. 

Föreläser om klimatet.
Foto: Privat.

Lagom till julen nådde han sitt hem i Knivsta och stannade där medan skolorna hade jullov och till skolstarten inledde han nästa etapp till Södertälje. 

– Nu har man ju varit hemma, ätit massa julmat och umgåtts med familjen så det är ganska skönt att komma ut på cykeln igen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.