Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Som att röka 50 cigg varje dag"

Foto: STRINGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: ALTAF QADRI / AP TT NYHETSBYRÅN

De boende uppmanas att inte lämna sina hem i den smogfyllda storstaden.

Nu har indiska läkare utfärdat ett särskilt nödlarm för luftföroreningarna i Delhi på grund av allvarliga hälsorisker.

– Luften orsakar fruktansvärda effekter på kroppen, den är som att röka 50 cigaretter varje dag, säger läkaren Arvind Kumar till The Guardian.

De senaste dagarnas vindstilla och kalla väder har lett till att luften i den indiska huvudstaden Delhi är ännu sämre än vanligt och på tisdagen fylldes staden av en tjock dimma av luftföroreningar.

Indexet som mäter luftkvalitet visar att delar av staden hade ett AQI på rekordhöga  999, att jämföra med att en bra nivå ligger på under 50 – och att allt över 300 kategoriseras som "riskabelt".

Katastrofsiffrorna ledde till omedelbara reaktioner från läkare i Indien, som nu deklarerat ett särskilt nödlarm för luftföroreningar rapporterar The Guardian.

– Intensivvårdsavdelningarna är fulla med patienter med lunginflammation. Många av mina patienter har kommit in med hosta i dag, de får ingen luft, säger läkaren Arvind Kumar på Sir Ganga Ram-sjukhuset till tidningen.

Elva gånger högre än WHO-rekommendation

Han jämför den rådanden situationen med att vara storrökare:

– Den är som att röka 50 cigaretter varje dag.

Samtidigt liknar Delhis regionala ministerpresident Arvind Kejriwal läget vid en "gaskammare" och sammankallade regionregeringen till ett krismöte under tisdagseftermiddagen. Hittills har alla invånare uppmanats att hålla sig inomhus så mycket som möjligt, medan alla förskolor har stängts för att undvika att barn utsätts för den hälsofarliga luften.

Det mest akuta läget är nivån av små partiklar, PM2.5, i luften vilka består av bly, arsenik, kadmium och kvicksilver. Under tisdagen låg den nivån på 710 mikrogram per kubikmeter luft i Delhi, en nivå som är elva gånger högre än den som Världshälsoorganisationen anser vara en säker nivå.

– De kan orsaka en akut astmaattack och på längre sikt kan det öka risken för lungcancer, säger Arvind Kumar till The Guardian.

Oslo stoppade dieselbilar

På Hornsgatan i Stockholm, den plats som är en av de mest förorenade i Sverige, låg PM2.5-nivån under tisdagen på 6,9.

Vinterväder med låga temperaturer och lite vind förvärrar luftföroreningar då så kallad inversion kan uppstå, vilket gör att avgaser och andra luftföroreningar blir kvar i eller nära marken.

Det farliga fenomenet drabbade norska huvudstaden Oslo i januari i år då myndigheterna valde att förbjuda dieselbilar under en begränsad tid för att förbättra luftkvaliteten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.