När man söker efter information om klimatförändringar på Youtube visas klimatförnekande budskap på ungefär en femtedel av de mest populära träffarna, visar en ny rapport från aktivistnätverket Avaaz.
Organisationen hävdar att den Google-ägda plattformen dagligen leder in en miljonpublik till desinformation inom klimatfrågan. Främst har de studerat de förslag som Youtube främjar i videon som spelas direkt efter klippet du tittat på.
Dessutom finansieras publiceringarna med reklamintäkter från några av världens största bolag, inklusive reklam från miljöorganisationer. Varje gång en reklamfilm spelas på Youtube går 55 procent till upphovsmannen och 45 procent till Youtube, enligt Avaaz rapport.
De uppmuntrar plattformen att tillföra rättelser på filmer som förmedlar felaktig information om klimatförändringar.
– Fossilbranschen har investerat i, och profiterat på, desinformation i klimatfrågan under decennier, och Youtubes algoritmer hjälper dem, säger Travis Nichols vid Greenpeace om rapporten, till sajten Politico.
Klimatskeptiker i topp på svenska Youtube
Expressens granskning visar att även svenska sökningar på Youtube som rör klimatfrågan leder användaren till klimatskeptiskt innehåll. Vid en sökning på ordet ”klimat” hamnar intervjuer från SwebbTV – en samlingsplats för personer som tvivlar på klimathotet – bland de tio översta träffarna.
I topp bland sökträffarna finns också en lång intervju med Lennart Bengtsson. Han är en numera pensionerad professor i dynamisk meteorologi, som tidigare sagt till Expressen att det inte finns ”någon anledning till större oro” i klimatfrågan och att det många gånger är en fördel att jorden blir lite varmare.
Söker man på ”klimathot” på Youtube innehåller flera av de översta träffarna ord som ”skrämselpropaganda”, ”klimatbluffen” och ”det överdrivna klimathotet”.
Dessutom intervjuas Lars Bern i flera av filmerna i toppresultaten. Även han är en pensionerad forskare som blivit välkänd för att ifrågasätta FN:s klimatpanel IPCC, vilket Expressen tidigare berättat om i en uppmärksammad granskning av argumenten mot klimatkrisen.
Andra sökord, som ”klimatförändringar” och ”global uppvärmning”, leder däremot till färre klimatförnekande filmer bland toppresultaten.
”Allvarligt på många sätt”
En tysk rapport från i somras landade i liknande slutsatser. Forskare vid den tekniska högskolan i Aachen kom fram till att majoriteten av Youtubes filmer om klimatkrisen hade ett budskap som gick tvärtemot vetenskapligt konsensus, skriver The Guardian.
Studien varnar för att användare som vill lära sig om klimatförändringar exponeras för innehåll som står i direkt motsats till vedertagen forskning.
– Kanske skulle Youtube kunna ändra sina algoritmer för att prioritera faktabaserad information, sade forskaren Joachim Allgaier till tidningen då.
Klimatfrågan intresserar och oroar många ungdomar. Youtubes användare består också i hög grad av barn och unga, som kan ha svårare att bedöma en källas tillförlitlighet, enligt Elza Dunkels, som forskar om barns internetanvändande vid Umeå universitet.
– Det är allvarligt på många sätt. Många unga får hantera det här på egen hand. Om vuxna och skolan blev bättre på att prata om desinformation och hur man använder källor skulle det vara ett betydligt mindre hot, säger hon.
Youtube: Censurerar inte idéer
Enligt Elza Dunkels är algoritmerna på Youtube utformade för att maximera intäkterna, vilket kan leda till att man premierar extremt och vinklat innehåll. I samband med Expressens intervju testar hon själv att söka efter ”klimathot” på Youtube och får upp ”klimathotet är en bluff” bland toppresultaten.
– Det är så cyniskt att det inte är klokt. Det finns ingen bra städning av innehållet. Jag har länge tyckt att det är märkligt att de här stora aktörerna, framför allt Google och Facebook, inte tar mer samhällsansvar. De skulle kunna tjäna så mycket goodwill på det. I dag är det många som betraktar dem som en negativ samhällskraft.
I en kommentar till Avaaz rapport svarar Youtube att de tar bort innehåll som bryter mot plattformens regler mot hat, våld och bedrägeri. Däremot censurerar de inte idéer som uttrycks, rapporterar AFP.
– Våra rekommendationssystem är inte konstruerade för att filtrera eller gradera ned filmer eller kanaler baserat på vissa perspektiv, säger en talesperson till nyhetsbyrån.