Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Snöbrist hotar djuren – kan inte gömma sig

Klimatnödläget slår hårt mot Sverige redan under vår livstid.
Kattugglan har fått allt svårare att gömma sig, i takt med att vintrarna blivit varmare och snön mer sällsynt.
Foto: LEIF JACOBSSON
Foto: PETER KROON
Foto: PETER KROON

Klimatkrisen hotar djurens möjligheter att gömma sig för fiender. Allt större snöbrist har gjort att att den grå kattugglan inte längre kan vila middag, visar en forskningsrapport i tidskriften Ecology and Evolution. 

Saknar du snön?

Den grå färgen är en viktig del av kattugglans anpassning till Nordens vanligtvis snörika förhållanden. Längre söderut där snötäcket är mera sporadiskt och vintrarna kortare har den bruna kattugglan lättare att gömma sig.

Skyddsfärgen är till stor nytta för ugglor som vilar under dagen. De blir ofta störda av småfåglar om de upptäcks, vilket leder till att de måste förbruka energi för att flytta sig. Skyddsfärgen minskar också risken att de blir byte för större rovfåglar, som duvhökar.

Forskare i Finland har kunnat konstatera att klimatförändringarna har stor inverkan på kattugglans liv. Den bruna har blivit vanligare i förhållande till den grå under de senaste decennierna, allt i takt med att vintrarna blir kortare och mildare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.