Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Smutsig luft kopplas till psykisk sjukdom

Personer som utsätts för mycket kvävedioxid har fler kontakter med psykvården enligt studien.
Foto: HANNA TELEMAN
En ny studie har kopplat samman smutsig luft med psykisk sjukdom.
Foto: STINA STJERNKVIST / TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild.
Foto: Roald, Berit / TT NYHETSBYRÅN

Personer som utsätts för mycket luftföroreningar behöver oftare söka vård för psykisk sjukdom, enligt en brittisk studie som The Guardian rapporterar om.

Studien visar att en ganska liten ökning av utsattheten för kvävedioxid är kopplad till en kraftigt ökad risk för att behöva psykiatrisk behandling , skriver The Guardian.

Enligt forskarna bakom studien skulle minskade utsläpp kunna gynna miljontals människor och leda till besparingar på hundratals miljoner kronor om året för sjukvården. De bedömer att resultaten kan tillämpas på de flesta större städer i utvecklade länder.

Mer kväveoxid i luften – större risk för psykvård

Studien följde personer i södra London från deras första vårdkontakt och gjorde avancerade uppskattningar av luftföroreningarna i deras hem baserat på var de bodde. Sedan undersökte man hur många vårdkontakter och dygn som inlagda i den psykiatriska vården de hade haft efter ett år. 

Kväveoxid, som främst släpps ut av dieseldrivna fordon, visade sig ha den tydligaste kopplingen till psykisk ohälsa. En ökning med 15 mikrogram per kubikmeter ledde till en 32 procent högre risk att behöva kontakt med psykiatrin inom primärvården och 18 procents högre risk att bli inlagd i psykvården.

Men också små partiklar, som bildas vid förbränning av alla fossila bränslen, hade ett sådant samband enligt studien, som publicerats i British Journal of Psychiatry.

Orsakssamband ”biologiskt rimligt”

Enligt forskarna kunde studiens resultat inte förklaras av faktorer som personernas kön, etnicitet eller befolkningstätheten där de bodde, men de utesluter inte att andra, okända faktorer kan ha betydelse.

Studien var inte utformad för att bevisa att luftföroreningar orsakar psykisk sjukdom. Men ett orsakssamband är ”biologiskt rimligt”, enligt forskarna. Luftföroreningar är inflammatoriska och inflammationer tros spela en roll vid psykoser och förstämningssyndrom.

Tidigare forskning har visat att ökade luftföroreningar har ett samband med ökad oro, depression och självmord. Andra studier har pekat på ett starkt samband med lägre intelligens och risk för demens.

Greta Thunberg: ”Klimat och hälsa hänger ihop”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.