Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Smältande glaciärer hotar närliggande samhällen

Klimatförändringar har skapat stora glaciärsjöar som är en stor fara för närliggande samhällenFoto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Glaciärer över hela världen smälter i allt större takt på grund av klimatförändringar.
Forskare hoppas att resultaten från studien kan göra det enklare att identifiera potentiella risker för samhällen som befinner sig nedanför dessa glaciärsjöar.Foto: CLAUDIO FURLAN / AP TT NYHETSBYRÅN

Glaciärer över hela världen smälter på grund av klimatförändringar, något som skapar stora sjöar av smält glaciäris. 

Samhällen som befinner sig i närområdet riskerar att i bli översvämmade ifall dammarna av is skulle brista.

Studien baserades på 250 000 bilder från NASA:s satelliter. Bilderna visade att de nybildade sjöarna nedanför glaciärerna ökat med 50 procent på 30 år och att klimatförändringarna fortsätter att skynda på ökningen, det skriver The Japan Times.

Sjöar av smält glaciäris är till skillnad från normala sjöar väldigt instabila på grund av att dammen till stor del består av is. Forskare hoppas att resultaten från studien kan göra det enklare att identifiera potentiella risker för samhällen som befinner sig nedanför dessa glaciärsjöar. 

Studien kan också ge en bättre förståelse hur havsnivåerna kommer påverkas av att glaciärerna smälter.

Glaciären kan försvinna helt och hållet

Enligt The Guardian varnar nu italienska forskare att Marmolada-glaciären i Italien, kan vara borta inom 15 år. På grund av den globala uppvärmningen har glaciären i italienska Alperna minskat med över 80 procent på 70 år. Enligt de italienska forskarna smälter glaciären i en så snabb takt att det är försent att rädda den. 

Tidigare i augusti fick boende i Courmayeur i Italien evakueras efter larm om att en stor del av glaciären uppe på Mont Blanc riskerade att rasa, skriver The Guardian. Vägar runt staden fick stängas och flertalet boende fick evakueras. Vid ett eventuellt ras skulle isblocket nå staden på mindre än två minuter. Forskare bedömer att Alpernas glaciärer kan ha förlorat hälften av sin ismassa vid 2050, ifall utsläppen fortsätter i samma takt. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.