Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Slaget om vegoburgaren i Bryssel: ”Galet förslag”

EU-parlamentet ska rösta om namnet vegoburgare under tisdgen.
EU-parlamentarikern Jytte Guteland (S) äter en vegoburgare – som kan få heta vegopuck i framtiden om vissa EU-parlamentariker får som de vill.Foto: Privat / Facebook
Under tisdagen röstar EU-parlamentet om det kritiserade lagförslaget.Foto: Expressen / Lisa Mattisson

Under tisdagen ska EU-parlamentet rösta kring om det ska vara förbjudet att kalla vegoburgare för vegoburgare. 

225 000 personer har skrivit under en protestlista mot lagförslaget. 

Kritikerna menar att den hårt trängda köttlobbyn ligger bakom – för att minska marknadstappet till de växtbaserade alternativen. 

– Det är ett galet förslag, säger Jytte Guteland (S), EU-parlamentariker.  

Under tisdagen röstar EU-parlamentet om huruvida ”köttord” ska förbjudas för växtbaserade produkter. 

Det skulle innebära att vegoprodukter inte längre skulle kunna kalla sig för ”korv”, ”burgare” eller ”schnitzel”. 

I stället skulle de kunna få namn som ”vegopuckar” för burgare och exempelvis ”vegocylinder” har föreslagits för korv. 

Guteland: ”De här produkterna har funnits i decennier”

Jytte Guteland berättar att hon under helgen laddat upp med vegoburgare inför tisdagens drabbning i Bryssel.  

– Det är ett galet förslag och jag hoppas så klart kunna vara bland de ledamöter som stoppar detta. De här produkterna har funnits i decennier nu. Jag kommer ihåg att de var en del av det nya när jag som tonåring lagade mat med mina tjejkompisar, säger Jytte Guteland, som är 41 år. 

Sedan 2013 förbjuder EU produkter som inte härstammar från mjölkdjur att kallas för mjölk, ost och smör – nu vill vissa parlamentsledamöter driva igenom en liknande lag, genom ett tillägg, för köttindustrin. 

– De här vegoburgarna och sojakorvarna är på väg att ta fart och bli ännu större i denna tid när vi behöver ställa om för klimatet, men de blir attackerade och då finns förslag om att de ska behöva byta namn. Vissa desperata krafter vill konservera köttdisken så som den har sett ut historiskt, säger Jytte Guteland. 

Frankrike drivande för att skydda köttnamnen

En påtryckarorganisation för växtbaserad kost, Pro Veg, har organiserat en europeisk namninsamling mot lagen som under måndagskvällen hade fått 225 000 underskrifter. 

Efter uppsvinget för växtbaserade köttalternativ menar kritikerna att förslaget är ett beställningsjobb från köttindustrin, för att försvåra människors pågående omställning till mindre köttkonsumtion. 

En liknande lagstiftning mot växtbaserade köttalternativ finns redan i Frankrike. 

– Det är ledamöter från en del andra länder, jag vet några från Frankrike exempelvis, som driver det här. Som en del av hur den nya jordbrukspolitiken ska se ut. Jag misstänker väl ändå att det finns en lobbyism från en köttindustri som känner sig mer pressad. Annars är det svårt att förstå hur man kan komma på idén att döpa om produkter som är välkända och populära och har funnits i livsmedelsbutikerna ett bra tag, säger Jytte Guteland. 

Förespråkarna: Kunderna kan bli förvirrade

Förespråkare för lagförslaget menar att de växtbaserade alternativen riskerar att förvirra konsumenter som är ute efter kött, men i stället råkar få med sig ett vegetariskt alternativ hem från butiken.

– Buec, som verkar som en paraplyorganisation för konsumentorganisationer i hela Europa, har gjort en undersökning i elva medlemsländer och 68 procent svarade att de vill ha de här produkterna. De har även gjort en undersökning i Tyskland som visade att 95 procent av de som svarade aldrig tagit fel – de har aldrig varit ute efter kött och kommit hem med en vegoburgare, säger Jytte Guteland. 

Efter att EU-parlamentet röstat i frågan ska medlemsstaternas ministerråd ta ställning till parlamentets förslag, och de måste vara överens för att förslaget ska träda i kraft. 

Oppositionen är alltid oansvarig – se senaste Veckan med Viktor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.