Foto: GEJO FOTO, SWEDEN / /GEJO.SE/ALL OVER PRESS GÖRAN JOHANSSONFoto: GEJO FOTO, SWEDEN / /GEJO.SE/ALL OVER PRESS GÖRAN JOHANSSON
 Foto: GEJO FOTO, SWEDEN / /GEJO.SE/ALL OVER PRESS GÖRAN JOHANSSON
Katarina Luhr, miljöborgarråd i Stockholms stad. Foto: Foto: Karin RöseKatarina Luhr, miljöborgarråd i Stockholms stad. Foto: Foto: Karin Röse
Katarina Luhr, miljöborgarråd i Stockholms stad. Foto: Foto: Karin Röse
Foto: ALEX LJUNGDAHLFoto: ALEX LJUNGDAHL
 Foto: ALEX LJUNGDAHL

Skyttedal uppmanar "dumpuckon" till fler flygresor

Publicerad

KD-politikern Sara Skyttedal går till hård attack mot de som hon menar skryter om sitt minskade flygande. 

I ett inlägg på Twitter kallar hon de som väljer bort flyget för "dumpuckon".

– Jag tror man gör någonting dumt om man bojkottar trafikslag, säger hon till Expressen.

"Det finns så många dumpuckon som bojkottar flyget att förutsättningarna för bolagen att investera i ny grön teknik försämras. Jag flyger därför några extra gånger. Det är min klimatkompensation", skriver Sara Skyttedal, kommunalråd i Linköping, på Twitter. 

– Det farliga i debatten är att många dömer ut flygresandet, när det finns potential för framtiden. Jag tror man gör någonting dumt om man bojkottar trafikslag, säger hon.

Är det inte bra att människor tar tåget vid kortare resor?

– Tåget har en framtid och det är viktigt att börja investera i tåg så att det blir ett pålitligt trafikmedel. Men en dyr tågresa i till exempel Europa inte är ett alternativ för alla. 

 

LÄS MER: Hotet mot Landvetter: "Flyg ska vara otänkbart" 

 

Sara Skyttedal menar att ingenting tyder på att flygresorna kommer minska i framtiden. Om det är klimatkompensation man vill åt finns det andra sätt, anser hon.

– Poängen är att jag tycker att det vore väldigt farligt för miljön att rikta in straffbeskattning på flyg. Skatteincitament kan man göra, men se då till att de slår mot utsläppen i stället för mot flygbolagen.

https://twitter.com/skyttedal/status/958278753477591042

"Den enskilt största åtgärden"

Miljöpartisten Katarina Luhr är miljöborgarråd i Stockholms stad och lade i höstas fram ett förslag på förbud för inrikesflyg vid tjänsteresor. Hon håller inte med i Sara Skyttedals resonemang.

– Vår påverkan på klimatet är alldeles för stor, och vi måste använda alla våra verktyg för att hejda den utvecklingen. Att skära ner på flygandet är den enskilt största klimatåtgärden varje person kan göra här och nu, och därför tycker jag att det är rimligt att vi alla tar vårt ansvar, säger Katarina Luhr (MP).

"Vi i väst borde ta vårt ansvar att investera i ny teknik som gör framtidens resande grönt, i stället för att inbilla oss att folk ska sluta vilja resa", skriver Sara Skyttedal i ytterligare ett inlägg på Twitter.

– Ingen gynnas att partier ger signaler att flyget inte har någon framtid. 

https://twitter.com/skyttedal/status/958298363283337216

 

LÄS MER: Språkröret om flygkritiken: "Jag är inte perfekt" 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Klimat på Facebook – där kan du kommentera och diskutera våra artiklar

Expressen klimat

Till Expressens startsida

Mest läst i dag