Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skyttedal uppmanar "dumpuckon" till fler flygresor

Foto: GEJO FOTO, SWEDEN / /GEJO.SE/ALL OVER PRESS GÖRAN JOHANSSON
Katarina Luhr, miljöborgarråd i Stockholms stad.
Foto: Foto: Karin Röse
Foto: ALEX LJUNGDAHL

KD-politikern Sara Skyttedal går till hård attack mot de som hon menar skryter om sitt minskade flygande. 

I ett inlägg på Twitter kallar hon de som väljer bort flyget för "dumpuckon".

– Jag tror man gör någonting dumt om man bojkottar trafikslag, säger hon till Expressen.

"Det finns så många dumpuckon som bojkottar flyget att förutsättningarna för bolagen att investera i ny grön teknik försämras. Jag flyger därför några extra gånger. Det är min klimatkompensation", skriver Sara Skyttedal, kommunalråd i Linköping, på Twitter. 

– Det farliga i debatten är att många dömer ut flygresandet, när det finns potential för framtiden. Jag tror man gör någonting dumt om man bojkottar trafikslag, säger hon.

Är det inte bra att människor tar tåget vid kortare resor?

– Tåget har en framtid och det är viktigt att börja investera i tåg så att det blir ett pålitligt trafikmedel. Men en dyr tågresa i till exempel Europa inte är ett alternativ för alla. 


LÄS MER: Hotet mot Landvetter: "Flyg ska vara otänkbart" 


Sara Skyttedal menar att ingenting tyder på att flygresorna kommer minska i framtiden. Om det är klimatkompensation man vill åt finns det andra sätt, anser hon.

– Poängen är att jag tycker att det vore väldigt farligt för miljön att rikta in straffbeskattning på flyg. Skatteincitament kan man göra, men se då till att de slår mot utsläppen i stället för mot flygbolagen.


https://twitter.com/skyttedal/status/958278753477591042

"Den enskilt största åtgärden"

Miljöpartisten Katarina Luhr är miljöborgarråd i Stockholms stad och lade i höstas fram ett förslag på förbud för inrikesflyg vid tjänsteresor. Hon håller inte med i Sara Skyttedals resonemang.

– Vår påverkan på klimatet är alldeles för stor, och vi måste använda alla våra verktyg för att hejda den utvecklingen. Att skära ner på flygandet är den enskilt största klimatåtgärden varje person kan göra här och nu, och därför tycker jag att det är rimligt att vi alla tar vårt ansvar, säger Katarina Luhr (MP).

"Vi i väst borde ta vårt ansvar att investera i ny teknik som gör framtidens resande grönt, i stället för att inbilla oss att folk ska sluta vilja resa", skriver Sara Skyttedal i ytterligare ett inlägg på Twitter.

– Ingen gynnas att partier ger signaler att flyget inte har någon framtid. 


https://twitter.com/skyttedal/status/958298363283337216

LÄS MER: Språkröret om flygkritiken: "Jag är inte perfekt" 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.