Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skräpberget efter Black Friday: ”Bombnedslag”

Svenskarna förväntades handla för åtta miljarder under Black Friday.
Göran Hultquist fotograferade skräphögarna.Foto: Göran Hultquist / Privat
Gärdet i Stockholm.Foto: Google Maps

Under helgen kollapsade sophanteringen totalt på Gärdet i Stockholm. 

Berg av kartonger och bråte staplades på hög. 

– Det såg mer eller mindre ut som ett bombnedslag, säger Göran Hultquist, 74, som bor i området och tog en bild på kaoset. 

Göran Hultqvist brukar bege sig till återvinningsstationen på Gärdet i Stockholm för att slänga sopor – men har aldrig upplevt en syn liknande den som mötte honom under söndagen. 

– Det såg mer eller mindre ut som något bombnedslag. Man undrar varför man mer eller mindre bara lagt sopor på hög? Det mesta utav det var väl kartonger, som jag förstår. Och det hänger väl naturligtvis ihop med den här Black Friday. Så då händer det väl igen på juldagarna eller så, säger Göran Hultquist, som tog en bild på kaoset och mejlade till stadsdelsförvaltningen. 

Göran Hultquist om sopkaoset: ”Borde städa upp”

Han hade under måndagskvällen inte fått något svar.  

– Oavsett om det är Black Friday eller inte så borde man städa upp. Det är en hygiensak också naturligtvis. Så man slipper råttor och annat som kan samlas. Så här bedrövligt har jag aldrig sett det. 

Göran Hultquist fotograferade skräphögarna.Foto: Göran Hultquist / Privat

Han berättar att en person ofta står vid återvinningsstationen på Erik Dahlbergsgatan och tar emot kartonger och sopor och städar upp, mot en slant, och därmed utför ett jobb som upphandlas av kommunen. 

Sopansvarig: ”Vi jobbar med orsak och åtgärd”

Lokaltidningen Mitt i Östermalm var först med att intervjua Göran Hultquist och tidningen har varit i kontakt med Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) som ansvarar för återvinningsstationerna i Stockholms stad. 

– Det har inte tömts pappers- och plastförpackningar sedan i fredags, vi jobbar med orsak och åtgärd för fullt. Vi har speciella plockbilar ute nu för att ta hand om volymerna utanför, samt följer upp tömningarna så att vi får det vi beställt, skriver regionchefen Annika Ahlberg i ett mejl till Mitt i. 

Annika Ahlberg pekar ut den stora reahögtiden Black Friday som bidragande till kaoset. 

– Det riktigt tråkiga är att folk fortsätter att lägga utanför – de borde ta hem materialet och komma tillbaka efter tömning (som ju sker dagligen). Nu blir det enorma mängder på kort tid vilket ställer till problem, skriver Annika Ahlberg till Mitt i

LÄS MER: 8 klimateffekter: Så ser Sverige ut år 2030 (PREMIUM)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.