Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skövlat land i Amazonas till salu – på Facebook

Svårt spåra ursprung – trots branchens miljömärkningar, visar granskning.
Säljare stjäl land från urinnevånare och säljer som jordbruksland. Genrebild.
Foto: VICTOR R. CAIVANO / AP/ TT
Säljarna lägger upp annonser på Facebook för att sälja den stulna marken. Genrebild
Foto: ANDRE SEALE/SPLASHDOWN/REX / SHUTTERSTOCK EDITORIAL TT NYHETSBYRÅN

Delar av Amazonas bränns och säljs som jordbruksland på Facebook.

Områdena som bjuds ut ligger ofta i nationalparker eller i reservat för urinnevånare.

Det avslöjar BBC i en ny dokumentär.

BBC avslöjar i dokumentären hur enkelt man kan köpa delar av regnskogen i Amazonas på Facebook Marketplace, en sektion som ofta används för att sälja möbler och liknande. 

Genom att fylla i de portugisiska orden för till exempel ”skog” och välja en av de stater som ligger i Amazonas kan den intresserade i stället för möbler hitta enorma stycken land – BBC har hittat annonser med mark stort som 1 000 fotbollsplaner – att köpa. Landet har säljarna oftast kommit över illegalt och de skövlar och bränner marken, för att sälja det som jordbruksland – främst för boskapsuppfödning.

Särskilt utsatt är delstaten Rondônia, vid gränsen mot Bolivia, som redan är den mest skövlade delstaten i Amazonas. Där träffade BBC fyra säljare. En av dem försökte sälja land inne i Uru Eu Wau Wau-folkets reservat, för motsvarande omkring 200 000 kronor. Området bebos av ytterligare fem grupper som inte har haft någon kontakt med omvärlden, men säljaren hävdar att det inte finns någon ursprungsbefolkning i närheten.

Uppmanar Facebook och Bolsonaro att agera

Bitaté, ledare för Uru Eu Wau Wau-folket, säger att de använder marken för att jaga, fiska och samla frukt.

– Det är respektlöst. Jag tror att deras mål är att skövla ursprungsbefolkningens land, att skövla det som står. Att skövla våra liv, säger han.

Han uppmanar myndigheterna och Facebook att agera. Facebook säger att de är redo att ”arbeta med lokala myndigheter”, men att de inte kommer att ta några egna initiativ. President Bolsonaros regering hävdar att de gör vad de kan, men den ansvariga övervakningsmyndigheten Ibama har fått se sin budget slaktad under den nuvarande presidenten. Och kritiker menar att situationen förvärrats betydligt under Bolsonaro.

– Aldrig tidigare har det varit så svårt att försöka få skogen att stå kvar, säger Ivaneide Bandeira, som kämpat mot skövlingen i Rondônia i 30 år.

TV: Så påverkas vi av global uppvärmning

FN:s klimatpanel menar att det med stor sannolikhet är människans utsläpp av växthusgaser som orsakat höjningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.