För att mätta Uppsalas förskolor, skolor, och äldreboenden lagar kommunens interna måltidsleverantör 34 000 mål om dagen, enligt UNT.
Men det är inte all mat som hamnar i elever och boendes magar – i kommunen slängs 1,5 ton mat om dagen.
Det är mat som slängs från servering, kök och avskrap från tallrikarna, säger kvalitetsansvarig på leverantören Måltidsservice till UNT.
Mätningen av matsvinnet görs under en vecka per termin i kommunen.
I samband med projektet informeras restauranger och elever om matsvinnets negativa påverkan på miljön.
Elever slänger tre gånger mer
År 2014 uppkom 70 000 ton matavfall från svenska storkök, enligt en undersökning som beställts av Naturvårdsverket.
I genomsnitt motsvarar det omkring sju kilo per person men skolelever slänger nästan tre gånger så mycket mat. Ida Adolfsson handläggare vid samhällsavdelningen på Naturvårdsverket.
– Ungefär hälften av matavfallet kommer från förskolor och skolor, vilket motsvarar omkring 20 kilo per elev och år.
Den svenska livsmedelshanteringen står för en stor del av den svenska miljöpåverkan och 20-25 procent av den totala klimatpåverkan.
Enligt Ida Adolfsson måste alla ta ansvar för att minska matsvinnet om problemet ska kunna tacklas.
– Man vill ju gärna att matavfallet ska minska generellt. Även om skolorna eller fängelser jobbar med det här så spelar det ingen roll om inte individen också tar ett ansvar, det handlar om många bäckar små och det krävs att alla gör något, säger hon.
Vill du läsa mer om klimatet? Följ Expressen klimat på Facebook!