Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skogshararna drabbas hårt av snöfria vintrar

Satellitbilder tagna under 20 år visar att vårarna kommer tidigare, höstarna blir länge och isen vid arktis fortsätter att smälta.
Hararna får det svårt med sin kamouflering när snön inte faller på vintern. På bilden är det en fälthare.
Foto: COLOURBOX

Skogsharar blir alltmer utsatta för rovdjur. 

Förklaringen är klimatförändringarna.

Den vita vinterpälsen fungerar inte så bra ihop med de allt fler snöfria dagarna.

På vintern byter skogsharen ut sin gamla, gråbruna päls till vit päls, för att kamouflera sig. Oavsett om det blir snö eller inte. Pälsbytet är i stället kopplat till dagens längd och i viss mån temperaturen. Med andra ord har haren inte hängt med i svängarna när klimatförändringarna blir allt tydligare, med mer snöfattiga vintrar.

I stället för att kamouflera ställer den vita pälsen till problem för skogsharen, som blir mer utsatt för rovdjur när den syns bättre. En studie i Storbritannien visar att de skotska skogshararna hoppar runt i naturen utan matchande päls i upp till 35 dagar mer än de gjorde för 65 år sedan, rapporterar Sky News

Högre dödlighet när det är lite snö

Svenska lantbruksuniversitetet har studerat skogsharar och kunnat konstatera att det under snöfattiga år är betydligt högre dödlighet bland skogshararna än vad det är under de år då det funnits rikligt med snö. 

För bara någon vecka sedan rapporterade World Meteorological Organisation, WMO, att den globala medeltemperaturen 2020 var på väg att bli 1,2 grader varmare än den var före industriella revolutionen – och att det innebär att året också blir ett av de tre varmaste som uppmätts. I Europa har hösten dessutom varit den varmaste någonsin.

Sex positiva klimatförändringar som väcker hopp

Världen kämpar med stora miljöproblem – men det görs också framsteg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.