Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skogens nya liv – fem år efter rekordbranden

Så vanligt är det med skogsbränder i Sverige
En ny skog börjar ta form – fem år efter branden. Foto: Stina Stjernkvist/TT NYHETSBYRÅN
Redan hösten efter branden började groddplantor av björk att växa och sommaren därpå spreds frön från sälg och asp till området Foto: Stina Stjernkvist/TT NYHETSBYRÅN
I dag har skogen växt sig manshög och ett helt nytt djurliv har etablerat sig, enligt Mårten Berglind. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Sommaren 2014 härjade en av de värsta skogsbränderna i modern tid i Västmanland. 

På bara ett par veckor slukade branden 14 000 hektar skog och lämnade efter sig ett stort förkolnat ödelandskap. 

Men sedan dess har en ny skog börjar ta form som rymmer nya djur- och växtarter. 

– Det skapas annorlunda miljöer efter en brand som gynnar vissa arter, säger biologen Mårten Berglind. 

Det är varmt, torrt och blåsigt. Brandrisken bedöms vara extremt stor i Västmanland och det råder strikt eldningsförbud sedan en tid tillbaka. 

Det var förutsättningarna när räddningstjänsten larmades om en skogsbrand på ett kalhygge i nordöstra delen av Surahammars kommun den 31 jul 2014. 

Sommaren 2014 härjade en av de värsta skogsbränderna i modern tid i Västmanland. Foto: JENS L'ESTRADE
På bara ett par veckor slukade branden 14 000 hektar skog och lämnade efter sig ett stort förkolnat ödelandskap. Foto: PETER KRÜGER / TT / TT NYHETSBYRÅN

Händelseutvecklingen under de följande dygnen blev mycket dramatisk. Redan under brandens andra dag började lantbrukare i trakterna förbereda sig för evakuering. 

På bara fyra dagar växte brandområdet från 30 gånger 30 meter till cirka 2 700 hektar och omkring tusen boende i områdena tvingades evakuera. En person dog i skogsbranden. 

”Såg ut som en stenöken”

Helikoptrar sattes in och totalt trehundra personer, både frivilliga och räddningspersonal, deltog i släckningsarbetet. Sverige fick även hjälp av italienska och franska specialplan.

Sverige fick hjälp av Frankrike och Italien under släckningsarbetet. Foto: SUVAD MRKONJIC
Det tog elva dagar innan man hade branden under kontroll. Foto: JENS L'ESTRADE
”Man såg mest aska, sten och berg.” Foto: Stina Stjernkvist/TT NYHETSBYRÅN

– Jag är oroad, vi är i ett allvarligt läge och det här är den största skogsbranden som drabbat Sverige i modern tid, sade dåvarande försvarsminister Karin Enström under en presskonferens. 

Den 10 augusti, elva dagar efter utbrottet, var branden under kontroll. Skog värd en miljard kronor hade då brunnit ner till ett stort kalt och svart landskap. 

– Man såg mest aska, sten och berg. Någon sa att det såg ut som en stenöken, säger Mårten Berglind, biolog och naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Västmanland. 

En helt ny flora och fauna

Det första månaderna var det väldigt svart på backen men sedan började spira lite grönt, minns Mårten Berglind. Redan på hösten började groddplantor av björk att växa och sommaren därpå spreds frön från sälg och asp till området. 

Ett nytt djurliv har etablerat sig i skogen – fem år efter branden. Foto: Stina Stjernkvist/TT NYHETSBYRÅN
Ett nytt djurliv har etablerat sig i skogen – fem år efter branden. Foto: Stina Stjernkvist/TT NYHETSBYRÅN

– Det har skapats en miljö som är rätt ovanlig i södra Sverige. Det här området var talldominerat innan branden men nu har vi ett väldigt rikt uppslag av lövträd i stället, säger Mårten Berglind. 

I dag har skogen växt sig manshög och ett helt nytt djurliv har etablerat sig.  

I dag har skogen växt sig manshög och ett helt nytt djurliv har etablerat sig. Foto: Stina Stjernkvist/TT NYHETSBYRÅN

– En mängd djurarter återhämtade sig överraskande snabbt, både insekter och större däggdjur. Det är ju blivit ett dukat bord för klövvilt till exempel, som älskar att beta av lövträden.