Människor tvingades lämna sina bostäder och räddningspersonal kämpade i flera veckor för att stoppa bränderna sommaren 2018 i Hälsingland.
Hektar med skog och mark förstördes och många djur, som fåglar och rovdjur, blev lidande.
Men nu två och ett halvt år senare kan man konstatera att skogen har återhämtat sig bra och inte minst den pyttelilla insekten myran blev en viktig pusselbit som ledde till det beskedet.
Det var i området runt Enskogen som var ett av de områden som var värst drabbat. Men nu kan man se att skogen kunnat återhämta sig bra enligt biologen Petter Hillborg, som studerat hur skogen återhämtat sig efter den omfattande skogsbranden.
”Det mest fascinerande är myrorna”
Peter Hillborg konstaterar att myrorna återhämtat sig förvånansvärt bra och en av anledningarna kan vara att de höll sig under jorden när det brann.
– Det mest fascinerande är myrorna. De var tillbaka bara ett par veckor efter att det slutade brinna, berättar Petter Hillborg i P4 Gävleborg och fortsätter:
– Det var myror när det fortfarande pyrde. De har byggt upp nya stackar av saker som är bränt i skogen. Myrstackar är även en av de platser som branden kan överleva längst i.
Branden sommaren 2018 i Hälsingland var en av Sveriges värsta. Ljusdals kommun sökte även 8,2 miljoner i brandersättning.