Skattebetalarnas nota för sopberget: 500 miljoner

Klipp från oktober: Think Pinks sopor kördes till lantliga gårdar
10 000-tals ton avfall finns kvar på en rad platser i Sverige.
Foto: SVEN LINDWALL
En av Think Pinks avfallsanläggningar i Kassmyra Grödinge, Tumba.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Bella Nilsson.

Skattebetalarna kan få betala runt 500 miljoner kronor för att ta hand om Think Pinks sopberg, uppger TV4.

Den miljöbrottsmisstänkta entreprenören Bella Nilssons har begärt flera av sina bolag i konkurs – och kvar finns 10 000-tals ton avfall på en rad platser i Sverige. 

Hon misstänks för att ha dumpat sopor i stället för att återvinna dem.

Dotterbolag till Bella Nilssons ägarbolag NMT Think Pink har begärts i konkurs. De har bedrivit verksamhet på återvinningsanläggningar i Laxå, Botkyrka, Skultuna och andra platser.

Enligt TV4 kan det ligga upp till 10 000 ton sopor kvar i Laxå, 30 000 ton i Skultuna, upp till 15 000 ton i Eskilstuna och Norrtälje samt runt 75 000 ton i Botkyrka.

3 000 kronor per ton

Med hjälp av branschkunniga och myndigheter uppskattar TV4 kan att ”3 000 kronor per ton är en rimlig kostnad för att ta hand om delvis farligt avfall”.

”Utöver dessa 400 miljoner kronor kan det kanske bli 100 miljoner kronor till för sanering av känslig mark”, rapporterar TV4. 

Den kostnaden, runt 500 miljoner kronor, faller på skattebetalarna om inte konkursbon, bolagets företrädare eller fastighetsägare kan betala.

Greps av insatsstyrka

Bella Nilsson, kallad ”Queen of Trash”, och hennes make Thomas Nilsson som driver återvinningskoncernen NMT Think Pink greps av polisens insatsstyrka i sin bostad den 12 september i år. Också en annan person, konsult i hennes koncern, greps.

De tre häktades senare misstänkta för grovt miljöbrott. Konsulten är även misstänkt för grovt penningtvättbrott och har tidigare liksom Bella Nilsson varit dömd för bland annat grovt skattebrott.

Bella Nilsson släpptes från häktet för två veckor sedan men är fortfarande misstänkt för grovt miljöbrott. Hon nekar till brott.

”Verksamheten avstannat”

Den 23 oktober ansökte hon om att NM Trading och Transport i konkurs. Bolaget gjorde 2019 en vinst efter finansnetto på drygt nio miljoner kronor. Bella Nilsson har gjort aktietudelningar till moderbolaget och sedan därifrån en utdelning till sig själv på tolv miljoner kronor.

– Jag har konstaterat att verksamheten avstannat helt och hållet. Det är mest skulder kvar. Och sopberget då, har konkursförvaltare advokat Morgan Kvarnström tidigare sagt till Expressen.

Begäran om konkurs har också lämnats rörande andra dotterbolag i Bella Nilsson koncern.

Sopskandalen – detta har hänt

12 september: Ägarparet Bella och Thomas Nilsson samt ytterligare en person grips och anhålls för grovt miljöbrott

15 september: Trion häktas som misstänkta för grovt miljöbrott. 

16 september: Expressen berättar om Think Pinks enorma berg av osorterade grovsopor i Röfors utanför Laxå, Dannemora i Östhammars kommun, Botkyrka i Stockholm, Hova i Gullspångs kommun, Kjula i Eskilstuna och Skultuna i Västerås kommun. 

Expressen rapporterar även om hur miljöfarligt avfall från bolaget vållar stora problem på en sopstation i Laxå och hur grannar klagar på buller och damm. 

18 september: Klimat- och miljöminister Isabella Lövin (MP) kommenterar uppgifterna om Think Pinks sophantering som framkommit i Expressens granskning: ”Verkligen förkastligt”, säger hon och öppnar för att förstärka polisens utredningskapacitet kring miljöbrott. 

19 september: Expressen berättar om hur Think Pink ska ha använt sig av en bulvan i 80-årsåldern för sin soptipp i Dannemora. 

20 september: Expressen avslöjar hur Think Pink har använt sig av två konsulter som tidigare har dömts för grov brottslighet, bland annat mordbrand och omfattande skattebedrägerier. Konsulterna har även jobbat hos bolaget LMAG, som var inblandad i batteriskandalen som resulterade i att fyra män fick fängelsedomar tidigare i år.
25 september: Enligt polisen har avfallet dumpats på olika privata gårdar. ”De lämnade 50 ton med plast och papper”, berättar en markägare för Expressen

28 september: Åklagaren begär förlängning av häktningstiden. Hon säger att företaget inte bara dumpat avfall utan också grävt ned det.

13 oktober: Bella och Thomas Nilsson släpps ur häktet, men misstankarna om miljöbrott kvarstår.

23 oktober: Bella Nilsson ansöker om att sätta sitt ägarbolag NM Trading och Transport AB i konkurs.

Se också:

Dykt upp på olika platser i Stockholmsområdet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.